Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται αύριο 1,5 δις ευρώ

Τα χρήματα θα δοθούν, μετά την έγκριση διατάγματος, στον Συνεργατισμό
Με βάση το διάταγμα, το κράτος θα διορίζει το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας κι αυτό θα διορίζει τον γενικό διευθυντή και τα συμβούλια των άλλων 18 συνεργατικών

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Αύριο Παρασκευή, 27 τρέχοντος, το κράτος θα πάρει από την Τρόικα το 1,5 δισεκατομμύριο, το οποίο θα πρέπει να δώσει στον Συνεργατισμό για στήριξή του, αφού όμως εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή το διάταγμα, το οποίο θα περιέχει τις λεπτομέρειες για την κρατικοποίησή του. Το διάταγμα, το οποίο στηρίζεται στη βάση του περί αναδιάρθρωσης τραπεζικών ιδρυμάτων νόμου του 2012, θα είναι πανομοιότυπο με το διάταγμα που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2012 για τη στήριξη και κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

«Όπως έγινε με τη Λαϊκή»
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, το διάταγμα θα δίνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα στο κράτος να διορίζει το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, το οποίο με τη σειρά του θα διορίζει τα διοικητικά συμβούλια/ επιτροπείες των υπολοίπων 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, που θα απομείνουν με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί ίσως εντός της επόμενης εβδομάδας, δεν θα περιλαμβάνει τα ονόματα των διοικητικών συμβούλων, καθώς τα άτομα που θα κριθεί ότι θα συμμετέχουν στη διοίκηση του Συνεργατισμού, θα πρέπει να εγκριθούν και από την Κεντρική Τράπεζα, όπως συμβαίνει και με τους διορισμούς στις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, ότι τον γενικό διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής θα διορίσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αυτής.
Τέλος, σημείωσε ότι η ετοιμασία του διατάγματος γίνεται σε συνεργασία με την Τρόικα και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού τής Ε.Ε.

Συσκέψεις χθες σε δύο Υπουργεία
Χθες, στελέχη του Συνεργατισμού είχαν διαδοχικές συσκέψεις με αξιωματούχους των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, ώστε να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του διατάγματος, το οποίο κυκλοφορούσε ως προσχέδιο.

Η μεταφορά της εποπτείας του Συνεργατισμού έχει ήδη, μετά την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα.
Το κράτος θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις αρχές στις οποίες θα στηρίζεται η δομή και η σύνθεση των διοικήσεων των Συνεργατικών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια/επιτροπείες, τον αριθμό των μελών ενός εκάστου συμβουλίου/επιτροπείας σε κάθε συνεργατική τράπεζα και τον αριθμό των ανεξαρτήτων μελών που θα πρέπει να έχει κάθε συμβούλιο/επιτροπεία.

«Συνεργατιστές, όχι αλεξιπτωτιστές»
Συνεργατιστές με δηλώσεις τους στη «Σημερινή» ανέφεραν, πάντως, ότι αναμένουν ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τον διορισμό ατόμων τα οποία θα έχουν σχέση με τον Συνεργατισμό και τη φιλοσοφία του, ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν για το Κίνημα και είχαν διαρκή σχέση μαζί του.
«Θέλουμε Συνεργατιστές, όχι αλεξιπτωτιστές», ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το μήνυμα αυτό έχει δοθεί και στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Εννέα μήνες τα μη εξυπηρετούμενα
Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση σε αρκετά μικρά κυρίως Συνεργατικά δεν ήταν η ιδανική, αφού και λανθασμένοι τρόποι διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι εφαρμόζονταν και μη χρήση των ορθών προγραμμάτων μηχανογράφησης για την τακτοποίηση λογαριασμών. Σοκ για τον Συνεργατισμό αποτελεί, όπως μας ανέφεραν, η πρόνοια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία τώρα θεωρούνται ως τέτοια αν δεν καταβληθούν δόσεις επί τρεις μήνες. Στον Συνεργατισμό, σημείωσαν, το χρονικό διάστημα για τα μη εξυπηρετούμενα ήταν εννέα μήνες, οπότε θα πρέπει να γίνουν και γίνονται οι σχετικές αναπροσαρμογές αλλά και αναδιαρθρώσεις δανείων για να βοηθηθούν τα μέλη μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για τακτοποίηση των οφειλών τους.

Παραιτήθηκε και η κεντρική Επιτροπεία
Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών ενόψει, όπως αναφέρεται, «της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα από το κράτος και της σχετικής νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι μέχρι τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου «η Επιτροπεία της Τράπεζας θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα και να προσφέρει τις υπηρεσίες της». Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου αποχωρεί και επισήμως από τη θέση του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, ο οποίος, όμως, βρίσκεται ήδη σε προαφυπηρετική άδεια.

Όπως είναι γνωστό, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και η διαδικασία έγκρισης των συγχωνεύσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών, που άρχισε από την 1η Σεπτεμβρίου. Ήδη από την 1η μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2013 έχουν πραγματοποιηθεί δεκαέξι Γενικές Συνελεύσεις ισάριθμων εταιρειών, οι οποίες έχουν εγκρίνει τη συγχώνευσή τους με άλλες εταιρείες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

«Βγήκαμε από τη ζώνη κινδύνου»
Η ΚΥΠΡΟΣ εξήλθε από τη ζώνη κινδύνου και εισήλθε στη ζώνη της σταθεροποίησης, τόνισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε εργαστήρι με θέμα τους υδρογονάνθρακες και την αειφόρο ανάπτυξη στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα χειρότερα στον τραπεζικό τομέα τα έχουμε αφήσει πίσω» κι έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η διόγκωση των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να περάσει από νέες φορολογίες.

Αναφορά έκαμε και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολύ καιρό.
«Εμείς», είπε, «αρχίσαμε και θα συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Αναγνώρισε, επίσης, ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν ήταν καλά στοχευμένες, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολύ λίπος στον τομέα των δαπανών ή και στη δημόσια διοίκηση».

Ολοκληρώνεται ο προϋπολογισμός
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καταρτισμού του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές δαπανών. Σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν από χρόνια, προσθέτοντας πως σε αυτόν τον τομέα το μνημόνιο που συνομολογήθηκε με την Τρόικα είναι υποβοηθητικό, καθώς «μας επιβάλλει με την απαιτούμενη πειθαρχία και στο πλαίσιο ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος, αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό».

Αναφέρθηκε επίσης στη θετική πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας, λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν σημαντικό επί της ουσίας, αλλά ένα μήνυμα προς τις αγορές, τους εταίρους της Κύπρου και το σημαντικότερο προς τους πολίτες «ότι η προσπάθεια στην οποία εισήλθαμε δεν είναι μάταιη, μπορεί να γίνει και θα γίνει». Σημείωσε ότι η δανειακή σύμβαση επιβάλλει σε όλους ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στις κατάλληλες αλλαγές στον δημόσιο τομέα με ανάλογη πειθαρχία και συνέπεια. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει σωστές αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν διακατέχεται από δογματικές τάσεις. Πρόσθεσε ότι για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι με διαφάνεια και θα έχουν ως στόχο και το συμφέρον των υπαλλήλων των οργανισμών αλλά και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου