Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες να είναι οι συνομιλίες»

Την απόφαση της Τουρκίας να αντιδράσει θετικά στην πρότασή του και να δεχθεί να συναντηθεί με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως «η θετική αυτή ανταπόκριση ακολουθηθεί από πρακτικά και ουσιαστικά βήματα και την υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής συμπεριφοράς, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της επίτευξης διευθέτησης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ουσιαστικές, στοχοπροσηλωμένες και περιεκτικές πρέπει να είναι οι συνομιλίες για να έχει η διαπραγματευτική διαδικασία ρεαλιστική προοπτική επιτυχίας.

Αναφέρθηκε στις πολλές συναντήσεις που ο ίδιος και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχαν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, που τους έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουν αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και το Κυπριακό.

«Τους διαβεβαίωσα πρώτα απ’ όλα πως παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι δεσμευμένος να εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη πως παρουσίασε τις απόψεις του για τη διαπραγματευτική διαδικασία και τη βάση για την επίτευξη της διευθέτησης, όπως και το πολιτικό του όραμα για μία επανενωμένη Κύπρο.

«Τόνισα πως ο χρόνος της έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν είναι τόσο σημαντικός, όσο οι διαπραγματεύσεις να είναι καλά προετοιμασμένες, με καθαρούς ουσιαστικούς στόχους και επιδιώξεις», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη σθεναρή πεποίθηση πως για να υπάρχει η όποια ρεαλιστική προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αυτές πρέπει να έχουν ουσία, να είναι στοχοπροσηλωμένες και να πραγματοποιηθούν με τρόπο περιεκτικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, λαμβάνοντας υπόψη το μετασχηματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και υπηκοότητα.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην πρότασή του για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης του λαού στην προοπτική της επίτευξης της διευθέτησης, μέσω της αποδοχής μέτρων τα οποία θα δώσουν νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Κι ως τέτοια παρουσίασε την πρόταση για την εγκατάσταση στα Βαρώσια των νομίμων και δικαιούχων κατοίκων τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου