Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Νικολάου: Να προβληματιστεί και να θωρακιστεί η πολιτεία

Το περιστατικό με την σεξουαλική κακοποίηση της 13χρονης από άλλους ανήλικους στη Λεμεσό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την κοινωνία για το τι μπορεί να ακολουθήσει, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Μίλησε για μια πολύ θλιβερή περίπτωση και για κατακριτέες και επαίσχυντες πράξεις , προσθέτοντας ότι «είναι με πολύ προβληματισμό που κάποιος βλέπει αυτές τις καταστάσεις να συμβαίνουν και πολύ μεγάλο προβληματισμό για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό εγείρεται ζήτημα για το πώς η πολιτεία για τόσα χρόνια αντιμετώπιζε τους νεαρούς παραβάτες, λέγοντας ότι η μικρή παράβαση φέρνει τη μεγαλύτερη και η ολιγότερο κακή συμπεριφορά φέρνει τη χειρότερη. Συνέχισε λέγοντας ότι εγείρεται επίσης ζήτημα για το ποια είναι η παιδεία η οποία θα έπρεπε να είχαμε προσφέρει μέχρι σήμερα στα παιδιά μας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο επίπεδο εκπαίδευσης και Υπουργείου Παιδείας αλλά και στο επίπεδο οικογένειας και κοινωνίας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως σημειώνοντας ότι εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι οι ύποπτοι είναι νεαρά πρόσωπα κάτω των 18 , και να προβληματιστούμε για τα μέτρα «είτε τιμωρητικά είτε παιδαγωγικά τα οποία πρέπει να ληφθούν».

Ο Υπουργός μίλησε για πεπαλαιωμένη νομοθεσία και για αναχρονιστικό σύστημα το οποίο ακολουθείται, τονίζοντας ότι κανείς δεν θέλει να παραμένει σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης του θύματος.

Ο κ. Νικολάου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι εδώ και λίγες μέρες έχουν λειτουργήσει φυλακές ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές, λέγοντας ότι πρόκειται για σύγχρονη πτέρυγα στην οποία θα φιλοξενούνται νεαροί.

Συνέχισε λέγοντας ότι φυλακές ανηλίκων εξειδικευμένα για άτομα κάτω των 18, δεν υπάρχουν , και διερωτήθηκε αν με βάση και τις σύγχρονες αντιλήψεις και προσεγγίσεις, πρέπει να υπάρχει τέτοιος χώρος.

«Το ερώτημά μας είναι για παράδειγμα ένα πρόσωπο στο οποίο είναι καταλογιστέα η ευθύνη από τα δεκατέσσερά του μέχρι τα δεκαεπτά, είναι πρόσωπο το οποίο πρέπει να φυλακίσεις και ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτό και αν είναι και η σωστή διαπαιδαγώγηση», ανέφερε ο Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν και την Κύπρο όπως απασχολούν όλες τις σύγχρονες κοινωνίες επομένως είναι δύσκολο , είπε, να απαντήσεις το ερώτημα για το αν πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένες φυλακές ανηλίκων.

«Χρειαζόμαστε σύγχρονο δίκαιο αντιμετώπισης των ανηλίκων παραβατών του νόμου», κατέληξε.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου