Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ρίξτε την χοληστερίνη με ..πατάτες! Έρευνα

Τηγανιτές ή ψητές ή βραστές όπως και να προτιμάτε οι πατάτες αποτελούν ένα καλό σύμμαχο της καρδιάς.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και των χαμηλών θερμίδων που περιέχουν αποτελούν ένα τρόφιμο προσιτό σε όλους.

Επίσης ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την κακή χοληστερίνη όταν καταναλώνονται χωρίς προσθήκη επιπλέον ελαίων ή βουτύρου.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Ιατρικά Χρονικά με θέμα «Ο Ρόλος της Πατάτας και των Στοιχείων της στην Καρδιομεταβολική Υγεία: Έκθεση», απέδειξε ότι οι πατάτες περιέχουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες αλλά και άλλα στοιχεία επιδρούν ευεργετικά σε σχέση με ορισμένους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Jean-Davignon δήλωσε πως «παρ’ όλο που απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην έκθεσή μας ως προς τα πλεονεκτήματα της πατάτας για την υγεία, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα».



Μάλιστα όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες και σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων υγιεινών τροφών μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Επίσης, η περιεκτικότητα της πατάτας σε πρωτεΐνη, αν και χαμηλή, την κατατάσσει ισότιμη ποιοτικά με τη σόγια, που αποτελεί πηγή πρωτεϊνών για τους χορτοφάγους.

Αρτηριακή πίεση

Τα πλέον ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τον πιθανό επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στην καρδιομεταβολική υγεία σχετίζονται με το διατροφικό προφίλ της πατάτας. Φορείς όπως η FDA αναφέρουν πως τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και σχετικά υψηλά επίπεδα καλίου σχετίζονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα αρκετές επιστημονικές μελέτες συμπεραίνουν ότι τα πεπτίδια της πατάτας αυξάνουν την ονομαζόμενη «καλή»χοληστερόλη ή HDL-c ενώ μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων που μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση ή να δημιουργήσει θρομβώσεις.




Διαβήτης τύπου 2

Πράγματι, έχει διαπιστωθεί πως η ποικιλία της πατάτας, ο βαθμός ζελατινοποίησης του αμύλου, η παρουσία ινών, ο τρόπος μαγειρέματος και οι τροφές με τις οποίες συνδυάζεται η πατάτα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο γλυκαιμικό δείκτη και τη γλυκαιμική απόκριση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι τηγανιτές πατάτες σε σύγκριση με τις βραστές σχετίζονται με χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση.

Σωματικό βάρος

Μία από τις σημαντικότερες παρανοήσεις όσον αφορά στις τηγανιτές πατάτες σχετίζεται με την επίδραση της τροφής αυτής στο σωματικό βάρος. Αυτό αφορά γενικότερα τις αμυλούχες τροφές. Λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι οι αμυλούχες τροφές πρέπει να αποτελούν, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το 45-65% μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι τροφές αυτές οδηγούν σε παχυσαρκία μόνο όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

Πηγή: http://iatropedia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου