Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Καλά πήγε το πρώτο ραντεβού της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων
Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία των δύο κομμάτων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπιών τους

Ικανοποιημένες έφυγαν από τη χθεσινή, πρώτη τους συνάντηση, που έγινε στα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, οι ηγεσίες του Κινήματος Οικολόγων και της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το ραντεβού, στο οποίο παρέστησαν από πλευράς ΕΔΕΚ οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Δημήτρης Παπαδάκης και από πλευράς Οικολόγων οι Γιώργος Περδίκης, Σάββας Φιλίππου, Ελένη Χρυσοστόμου και Κυριάκος Κυριάκου, δημιούργησε καλές προϋποθέσεις για συνεργασία των δύο πλευρών στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Βεβαίως, η πρόταση των Οικολόγων προϋποθέτει τριμερή συνεργασία και στην αυριανή τους συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι δικές της προθέσεις. Αν όλα πάνε καλά, τότε δεν αποκλείεται σύντομα στο τραπέζι του διαλόγου να καθίσουν και οι τρεις πλευρές, ενώ σταδιακά, κατά τον καθορισμό του προγράμματος, να προσκαλούνται και διάφορα οργανωμένα σύνολα και ομάδες, που θα ήθελαν να συμβάλουν στην προσπάθεια. Όπως ενημερώνεται η «Σ», ο διάλογος κύλησε χωρίς να καταγραφούν μεγάλες διαφωνίες και έγινε στο πλαίσιο μιας θετικής ατμόσφαιρας. Η ΕΔΕΚ έθεσε διάφορα ερωτήματα και έλαβε διευκρινίσεις.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να επέμεινε αρκετά στο θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας καθενός από τα συνεργαζόμενα κόμματα. Δηλαδή θα ήθελε, αν η συζήτηση οδηγήσει τελικά σε κοινό ψηφοδέλτιο, σε αυτό να φαίνεται ξεκάθαρα το όνομα του κάθε συμβαλλόμενου μέρους, ένα αίτημα που οι Οικολόγοι βρίσκουν εξαιρετικά λογικό και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να υιοθετήσουν. Τέθηκε και το θέμα των υποχρεώσεων των δύο πολιτικών δυνάμεων έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών στους οποίους είναι εντεταγμένες, το οποίο ουσιαστικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε διμερές επίπεδο, μεταξύ του κάθε κινήματος και της οικείας ευρωπαϊκής ομάδας.

Συμμαχία για… συμμετοχή
Στο μεταξύ, τον θεσμό των Θεματικών Συμμαχιών εγκαινίασε, χθες, με εκδήλωσή της στη Λεμεσό, η Συμμαχία Πολιτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση, «οι Θεματικές Συμμαχίες προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις απόψεις τους και να εμπλακούν ενεργά στα πολιτικά πράγματα μέσα από 20 Θεματικές Επιτροπές όπως π.χ. Εμπορίου, Τουρισμού, Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού κλπ, που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, είτε μέσω προτάσεων για νέα σχέδια νόμων είτε βελτίωση υφιστάμενων». Μέσω της παραγωγικής σύνθεσης ιδεών, του προβληματισμού και της απελευθέρωσης της δημιουργικότητας του λαού μας, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή στη δημοκρατία και πραγματικό νόημα και υπόσταση στη συμμετοχική δημοκρατία, προστίθεται.

Οι Θεματικές Συμμαχίες καταλαμβάνουν μια εξέχουσα θέση στο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, που η Συμμαχία Πολιτών πήρε ως λαϊκή εντολή, σημειώνεται περαιτέρω. Στόχος τους είναι να αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ της Συμμαχίας Πολιτών και της ευρύτερης κοινωνίας, οριοθετώντας τη θέσπιση της συμμετοχικής δημοκρατίας. «Θεμελιώνουν ένα άμεσο και αποτελεσματικό άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών. Δίνουν ευκαιρία σε άτομα, ιδέες και επάλξεις να έχουν ανάμειξη, ενεργό ρόλο και λόγο», τονίζεται στην ανακοίνωση. Τέλος, όπως αναφέρεται, στις Θεματικές Συμμαχίες μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, «γιατί οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής τοποθέτησης».

Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου