Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν έχει αποφασίσει η Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και οι κυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής στην τουρκική πρωτεύουσα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, η οποία αφορά το μέλλον της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας την Τετάρτη στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Γιλντίζ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πρόγραμμα του νέου τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» στα περίχωρα της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ πρόκειται για μια «πολιτική απόφαση», η οποία θα ληφθεί από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Δημοσιογραφικές πηγές από την τουρκική πρωτεύουσα επισημάνουν στηνwww.kathimerini.com.cy ότι μέχρι στιγμής στην Άγκυρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το μέλλον της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή της κινήσεις της Λευκωσίας στο συγκεκριμένο πεδίο και δεν βιάζεται να λάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν νέες διαστάσεις στην ένταση, η οποία επικρατεί ήδη στα περίχωρα της Κύπρου. Οι ίδιες οι πηγές υπογραμμίζουν την σημασία της πρόσφατης, κοινής πρωτοβουλίας Νταβούγολου – Βενιζέλου και υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό Πρόβλημα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο. Υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης εξέλιξη, οι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι δεν αναμένουν την κορύφωσης της έντασης στα περίχωρα της Κύπρου στο άμεσο μέλλον.

Η τ/κ ηγεσία υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας στην ΑΟΖ
Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας των δυο κοινοτήτων στο πεδίο της ΑΟΖ. Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στην «Κ», ο ειδικός εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, Οσμάν Έρτουγ, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει την συγκατάθεση της για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας στο πεδίο της ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη άποψη φαίνεται πως ξεχωρίζει την παρούσα περίοδο στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής.

Σημείωση: O χάρτης της φωτογραφίας, απεικονίζει τη τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το επιτελείο της Αγκυρας.


Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου