Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Απέσυρε το τελεσίγραφο ο Ντάουνερ

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες ως προς τις διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη των συνομιλιών με τις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει κατάληξη. Αγκάθια φαίνεται να παραμένουν τα των κατάλοιπων εξουσιών όπως και η αναφορά σε μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απέσυρε εντέχνως το τελεσίγραφο του Γ.Γ. ΟΗΕ μέσω του οποίου καλούσε τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 8 Νοεμβρίου. Τούτο, όπως εκτιμάται αποτέλεσε και το συμβιβασμό μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Με λίγα λόγια ο Αλεξάντερ Ντάουνερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο όπως οι δύο πλευρές συζητούν για τις επόμενες εβδομάδες για να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, «δικαιολογώντας» το χρονοδιάγραμμα της 8ης Νοεμβρίου ως αναφορά του εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ μέσω της οποίας εκδηλωνόταν η επιθυμία του Μπαν Κι Μουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ενόσω ο ίδιος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, βρισκόταν στην Κύπρο.

Ως προς την ουσία της συνάντησης διαφάνηκε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται μεν κοντά στο κοινό ανακοινωθέν αλλά την ίδια ώρα φαίνεται να απαιτούνται συμβιβασμοί εκατέροθεν κυρίως όμως από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ οι διαφορές προσεγγίζονται στα «Κατάλοιπα Εξουσιών» θέση την οποία ζητά η Τουρκοκυπριακή πλευρά να ενταχθεί στο κοινό ανακοινωθέν καθώς και στο θέμα της φράσης «μίας κυριαρχίας, μίας διεθνής προσωπικότητας, μίας ιθαγένειας”, θέση την οποία ως γνωστό απαιτεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το κεφάλαιο «κατάλοιπα εξουσίας» συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες επί καιρώ Χριστόφια. Κρίνεται αφενός σημαντικό, ωστόσο η γενική εκτίμηση από πλευράς και διπλωματικών κύκλων είναι πως μία τέτοια αναφορά δε θα έπρεπε να αποτελούσε σημείο επιμονής από πλευράς Τουρκοκυπρίων για ένταξή της στο κοινό ανακοινωθέν. Οι ίδιοι κύκλοι όμως εκτιμούν ότι η Τ/Κ πλευρά έθεσε αυτή την αξίωση έτσι ώστε να μπορέσει να αποδεχτεί και παράλληλα να «πλασάρει» στη δική της κοινή γνώμη το θέμα της «μίας κυριαρχίας».

Ανδρέας Μαυρογιάννης, Οσμάν Ερτούγ θα έχουν κοινή συνάντηση την Πέμπτη και δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου