Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στα χέρια της Κυβέρνησης το 2014 η μελέτη για αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 η Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει στα χέρια της τη μελέτη για την αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που θα ετοιμαστεί από το Eurocontrol, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο.

Ο κ. Μητσόπουλος παρουσίασε σήμερα τα πεπραγμένα του Υπουργείου του κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, τις θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (ΥΣΕ) και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην διεξαγωγή από το Eurocontrol, ολοκληρωμένης μελέτης για την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και τη δημιουργία κρατικής εταιρείας αεροναυτιλιακών υπηρεσιών και όπως είπε, έχει σταλεί επιστολή στο Eurocontrol και αναμένεται να γίνει προκαταρκτική συνάντηση μαζί τους για να καθοριστούν όροι εντολής και χρονοδιαγράμματα, με την ελπίδα η μελέτη να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως στόχος είναι, εάν είναι εφικτό, η νομοθεσία η οποία θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων, να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Όπως είπε, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με την Τρόικα πάνω σε διάφορα κείμενα που έχουν διαμορφωθεί και δεν έχει προκύψει πρόβλημα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τάσος Μητσόπουλος σχολίασε και τη σημερινή διαμαρτυρία των μαθητών για μη διεξαγωγή διαλόγου για το θέμα των κομίστρων, λέγοντας ότι η απόφαση για αναπροσαρμογή των κόμιστρων λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και «είμαι σίγουρος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ελαφριά τη καρδία που έλαβε αυτή την απόφαση» είπε. «Υλοποιούμε μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία είναι πλέον δεσμευτική καθότι έχει συμπεριληφθεί στις πρόνοιες του Μνημονίου» πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν απορρίφθηκαν από πλευράς του αιτήματα για διεξαγωγή διαλόγου και ότι έγιναν συναντήσεις με οργανώσεις νεολαίας, μαθητές και άλλους φορείς. Πρόσθεσε ότι δόθηκε αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου, γνωρίζοντας ότι αν επέλθουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο κεφάλαιο το κόστος θα μετακυλιστεί άλλου, είπε.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε το ΥΣΕ μπορεί να έχει επιτύχει για το 2014 τις δεύτερες υψηλότερες εξοικονομήσεις που φτάνουν το 15%, όμως είπε «το όραμά μας εφικτό» και πρόσθεσε ότι προωθούνται «τολμηρά και αποφασιστικά» θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Είπε ότι προωθείται δυναμικά η πολιτική των «ανοιχτών αιθέρων», προσθέτοντας ότι τις μέρες αυτές ξεκινούν νέες πτήσεις στην Κύπρο οι αεροπορικές εταιρείες El-Al, Air Baltic και Easy Jet και σημείωσε ότι απελευθερώθηκαν πλήρως οι πτήσεις από Ουκρανία και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς τη ρωσική πλευρά από την οποία αναμένονται απαντήσεις, ενώ διερευνώνται εντατικά δυνατότητες αεροπορικών συνδέσεων με την Κίνα. Παράλληλα γίνονται εντατικές επαφές με χώρες του Αραβικού Κόλπου και ήδη διεξάγεται διάλογος με την Qatar Airways και έχουν γίνει επαφές με την Kuwait Airways, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο πλαίσιο της προώθησης σύγχρονων μορφών ανάπτυξης με διαδικασίες fast track όπως οι συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης, τύπου land development agreement, έχουν ζητηθεί προσφορές από ιδιώτες επενδυτές για σκοπούς ανάπτυξης δύο κρατικών τεμαχίων στους παλαιούς τερματικούς σταθμούς Λάρνακας και Πάφου, καθώς και ένα απέναντι από το Ξενοδοχείο Χίλτον. «Ελπίζουμε μετά τα Χριστούγεννα να έχουμε μια πρώτη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τις προσφορές που βρίσκονται ενώπιον μας» είπε. Εξήγησε ότι η αξιολόγηση των προσφορών για τους δύο τερματικούς σταθμούς θα γίνει από κοινού με τον διαχειριστή των αεροδρομίων, ενώ για το τεμάχιο απέναντι από το Χίλτον η αξιολόγηση θα γίνει από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο διεκδικεί «οργανωμένα και αποφασιστικά» πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για την υλοποίηση ώριμων έργων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στοχεύουμε στην ενεργότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή έργων και υποδομών και προχωρούμε σε ανασύνταξη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, είπε ο Υπουργός, ώστε να παραμείνει η Κύπρος ναυτιλιακή δύναμη και διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης επενδύσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών και δορυφορικών υπηρεσιών, με στόχο να αναδειχθεί η Κύπρος ως διεθνές τηλεπικοινωνιακό κέντρο ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι έχει χορηγηθεί νέα εξουσιοδότηση στην εταιρεία Olympus Satellites Ltd, ο δορυφορικός οργανισμός Arabsat ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη δορυφόρων και υποδομών, ενώ εγκαινιάστηκε ο επίγειος δορυφορικός σταθμός της βρετανικής εταιρείας Avanti.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναβάθμισης των υφιστάμενων αδειών κινητής τηλεφωνίας σε ευρυζωνικές τεχνολογίες όπως τα δίκτυα 4G, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τον μοναδικό προσφοροδότη για την 3η άδεια κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, είπε.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή μελέτη που εκπονήθηκε για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων.

Είπε επίσης ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ο επίγειος δορυφορικός σταθμός MEOLUT με τον οποίο η Κύπρος καθίσταται περιφερειακός κόμβος παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρεί η εκπόνηση ολοκληρωμένης τεχνοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για το τραμ Λευκωσίας.

Ακόμα προωθείται ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις κατά 50% μέχρι το 2020 και σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας προωθείται η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας για την πρωτεύουσα και η εκπόνηση αντίστοιχων σχεδίων για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις.

Αναλύοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου του, οι οποίες –όπως είπε- αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, ο Τάσος Μητσόπουλος είπε ότι μετά από εισήγηση της Κύπρου έχει θεσμοθετηθεί τριμερείς διάσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Μάλτας για θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιων υποθέσεων και στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η δεύτερη συνάντηση.

Σύντομα, είπε, αναμένεται επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Υπουργού Μεταφορών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη με την Κίνα για καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, καθώς και στην προώθηση της σύστασης «Κέντρου Θαλάσσιας Γνώσης και Καινοτομίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» στο οποίο θα εκπροσωπούνται φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου