Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Δεν πήγαν ακόμη για νέες πινακίδες 63.000 οχήματα

Από τις 72.110 ταξί, φορτηγά, μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα, συμπεριλαμβανομένων των τρίτροχων και «γουρούνων» -που πρέπει από τις 3 Δεκεμβρίου να φέρουν αριθμούς εγγραφής νέου τύπου που καθορίζει η νομοθεσία- έχουν αντικατασταθεί οι πινακίδες μόνο 9.100 επηρεαζόμενων οχημάτων ή ποσοστό 12.6%.

Δηλαδή θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να αντικατασταθούν οι πινακίδες 63.010 οχημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ζήτησε ο «Φ» από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, από το σύνολο των 72.110 οχημάτων που πρέπει να αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους, οι 64.334 είναι μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα όλων των τύπων και κυβισμού. Μέχρι χθες είχαν τοποθετήσει νέου τύπου πινακίδες μόνο σε 6.722 δίκυκλα, δηλαδή παραμένουν 57.612 δίκυκλα (το 90% του συνόλου), τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους με νέου τύπου.

Οι νέου τύπου πινακίδες για μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες είναι λευκές, τοποθετούνται πλέον μόνο στο πίσω μέρος του οχήματος και έχουν διαστάσεις με μήκος από 24-28 εκατοστά και πλάτος 20 εκατοστά. Το μεγάλο μέγεθος προκάλεσε αντιδράσεις ιδιοκτητών μοτοσυκλετών, ωστόσο θεωρείται σημαντικό από την Αστυνομία για σκοπούς επίλυσης του έντονου προβλήματος αναγνώρισης των διακριτικών μοτοσυκλετών.

Από τα 2.956 εγγεγραμμένα ταξί, άλλαξαν μέχρι χθες πινακίδες τα 1.009 ή ποσοστό 34%. Από τα 4.280 φορτηγά άλλαξαν πινακίδες 1,369 (28%) και απομένουν ακόμα 3.451.

Αν υπολογίσουμε ότι από σήμερα μέχρι και την 3η Δεκεμβρίου απομένουν 19 εργάσιμες μέρες, αυτό σημαίνει τεράστιο όγκο εργασιών για τις επόμενες μέρες για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία για τις νέες πινακίδες. Αν για παράδειγμα θα αντικατασταθούν οι πινακίδες όλων των ταξί, φορτηγών και μοτοσυκλετών που πρέπει, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνονται κατά μέσο όρο 3.316 αντικαταστάσεις πινακίδων την ημέρα.

Έρευνα του «Φ» έδειξε ότι σε όλες τις επαρχίες το κόστος κατασκευής και εφαρμογής της νέας πινακίδες για δίκυκλα είναι περίπου €10.

Η διαδικασία αντικατάστασης των πινακίδων κρίνεται ότι θα λύσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα με τις κλεμμένες μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα, αφού τα συνεργεία αντικατάστασης καταχωρούν ηλεκτρονικά στο ΤΟΜ τον αριθμό αμαξώματος του κάθε οχήματος.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου