Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ενώπιον της Ολομέλειας η αναπομπή του νόμου για τα ενοίκια

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται το απόγευμα το θέμα της αναπομπής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη βουλή για μείωση των ενοικίων.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι μετά από νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος έκρινε ότι ο νόμος έπρεπε να αναπεμφθεί γιατί ουσιαστικά ρύθμιζε το ύψος του ενοικίου, σε αντίθεση με το σύνταγμα που προστατεύει την ελευθερία του συμβάλλεσθαι.

Η ρύθμιση, είπε ο κ. Νικολάου, είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το δίκαιο της ανάγκης στην προκείμενη περίπτωση.

Η κυβέρνηση, τόνισε, αναγνωρίζει τις ανάγκες λόγω της κρίσης και με διάταγμα υπάρχει μηδενική αύξηση των ενοικίων.

Από την ώρα, ανέφερε, που η ρύθμιση δεν δίνει τη δυνατότητα ελευθερίας των συμβάσεων, οποιαδήποτε νομοθεσία θα ήταν αντισυνταγματική.

Λαμάρης: «Μπορεί να γίνει παρέκκλιση»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν επί του θέματος το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Η επιτροπή, είπε, επιχείρησε να διορθώσει μια στρέβλωση, διότι υπήρχε ανάγκη παρέμβασης στην αγορά.

Η ουσία , τόνισε, λέει ότι υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης και μπορούν να γίνουν δεύτερες σκέψεις. «Εδώ και μήνες», είπε ο κ. Λαμάρης, «γίνεται επίκληση από την κυβέρνηση στο δίκαιο της ανάγκης, σε ότι αφορά την τρόικα. Και ψηφίζουμε νομοσχέδια επικαλούμενοι την τρόικα. Είναι σχετικό άρα το δίκαιο της ανάγκης και μπορεί να γίνει παρέκκλιση για το θέμα των ενοικίων».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι θεωρεί πρόκληση το γεγονός ότι η αιτιολόγηση της κυβέρνησης ότι οι συνθήκες που περνά η Κύπρος δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 1974.
«Τι περιμένουν δηλαδή, να υπάρξει διασάλευση της δημόσιας τάξης για να αποφασίσουν οι νομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης να γίνουν κάποιες προσωρινές παρεκκλίσεις», διερωτήθηκε ο κ. Περδίκης.

Αν η βουλή ψηφίσει και πάλι το νόμο, ο Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφύγει στο Ανώτατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σ», το ΔΗΚΟ προσανατολίζεται στην επαναφορά της πρότασής του για εξαίρεση των οικιστικών μονάδων από τη νομοθεσία, προκειμένου να αρθούν στην πλειονότητά τους τα νομικά κωλύματα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να ευνοεί και ο ΔΗΣΥ. Δεν αποκλείεται να συμβάλουν στην υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής και βουλευτές που, κατά την ψήφιση του νόμου που έχει αναπεμφθεί, τήρησαν αποχή.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου