Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - Στη Βουλή η ασφάλεια του αίματος

Η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την ποιότητα, την ασφάλεια στη συλλογή του αίματος συζητήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της σε δύο μήνες με στόχο να ενημερωθεί για συγκεκριμένα μέτρα που θα δρομολογηθούν για την εφαρμογή της οδηγίας και τη δημιουργία σωστού κέντρου αίματος, το οποίο να καλύπτει όλη την Κύπρο.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής Υγείας, διαπίστωσε ότι οι εθελοντικές προσπάθειες που υπάρχουν στην Κύπρο στη συλλογή αίματος αποτελούν πρότυπο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Διευκρινίζοντας ότι παρά το πολύ τραγικό περιστατικό που υπήρξε πρόσφατα με τη μετάγγιση ασθενούς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση ο ποιοτικός έλεγχος του αίματος, πρόσθεσε πως είναι λυπηρό ότι έπρεπε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή για να συζητηθεί η ανάγκη για τη λήψη των σωστών μέτρων.

Ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά τις συζητήσεις δεν έγιναν όλα όσα απαιτεί η σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας άρχισε και λαμβάνει μέτρα άρχισε καταγραφή των προβλημάτων ανά επαρχία.

Μπορούν να γίνουν πολλά και να εφαρμοστούν μέτρα που δεν απαιτούν οικονομικό κόστος αλλά απαιτούν πολιτικές αποφάσεις και σωστό συντονισμό, είπε η κ. Κυριακίδου.

Παρατήρησε τέλος το θέμα της επάρκειας και ασφάλειας του αίματος αφορά τον κάθε πολίτη.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε πως εάν υπήρχε μηχανογράφηση θα εντοπιζόταν ο δότης αίματος που ήταν φορέας ηπατίτιδας Β, θα εντοπιζόταν πριν τη δεύτερη αιμοληψία η οποία απέβη μοιραία για τον μεταγγισθέντα ασθενή, αφού κατά την πρώτη αιμολοψία εντοπίστηκε ο ιός της ηπατίτιδας και το αίμα καταστράφηκε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες, διατύπωσε τη θέση ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας δεν απέδωσαν τη δέουσα σημασία στο θέμα της εφαρμογής της οδηγίας.

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται πολιτική απόφαση, με περίληψη συγκεκριμένου κονδυλίου για την αναβάθμιση του κέντρου αίματος και ανέφερε ότι το κέντρο αίματος χρειάζεται στελέχωση, νέα τεχνολογία, μοριακό έλεγχο και υποδομή.

Ως εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Αντιαναιμικού Συνδέσμου ο Λουκάς Λαμπρινός, ανέφερε ότι ο σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια ζητά επιτακτικά την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών και του Κέντρου Αίματος με σωστή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Πρόσθεσε ότι ζητά τον έλεγχο του αίματος με τη μοριακή μέθοδο και την εφαρμογή συστήματος αιμοεπαγρύπνυσης που δεν απαιτεί κονδύλια.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λαμπρινός είπε ότι ο Σύνδεσμος εμπιστεύεται τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και νιώθει ασφάλεια με το αίμα το οποίο παρέχεται στα μέλη του.

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως οι διαδικασίες και τα συστήματα μας είναι σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο».

Πηγή: http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου