Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί η διαδήλωση κατά της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με τη Συρία

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει σήμερα στην πόλη Νουζαϊμπίν, στην νοτιοανατολική Τουρκία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στην ανέγερση ενός τείχους στην μεθόριο με την Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης που είχε απευθύνει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), συγκεντρώθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την μεθόριο για να καταδικάσουν αυτό το "τείχος της ντροπής". Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν απαντώντας στην ρίψη μπουκαλιών και κοκτέιλ Μολότοφ από ορισμένους διαδηλωτές.

Κουρδικές ομάδες καταγγέλλουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια κυβερνητική προσπάθεια για να αποτραπεί η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κουρδικών κοινοτήτων στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων.

Τα γεγονότα αυτά σημειώθηκαν σήμερα, ημέρα κατά την οποία η δήμαρχος της πόλης αυτής, η Αϊσέ Γκεκάν, σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε αρχίσει πριν από εννέα ημέρες για να διαμαρτυρηθεί κατά της κατασκευής του τείχους αυτού.

"Η δήμαρχος σταμάτησε σήμερα την κινητοποίησή της. Πιστεύουμε ότι η κινητοποίησή της απέφερε καρπούς", δήλωσε ένας αξιωματούχος του BDP, του οποίου είναι μέλος η Γκεκάν.

"Είναι απαράδεκτο να χτιστεί ένα τείχος της ντροπής ανάμεσα σε κουρδικούς πληθυσμούς", είχε σημειώσει την Τρίτη η Γκεκάν σε δηλώσεις που είχε κάνει μέσω εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Όπως το τείχος του Βερολίνου, το τείχος αυτό θα μείνει ως μια κηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας", είχε προσθέσει.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να ενισχύσει την ασφάλεια στον μεθοριακό σταθμό της Νουζαϊμπίν έπειτα από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται στο Καμισλί, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Συρία, μεταξύ ομάδων τζιχαντιστών και Κούρδων που ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Οι αρχές της Άγκυρας διέψευσαν ότι επιθυμούν να εγείρουν ένα πραγματικό "τείχος", σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας περιορίζονται στην προσθήκη συρματοπλέγματος στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου