Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΑΚΕΛ: Στηρίζει τον ΠτΔ ως προς το κοινό ανακοινωθέν αλλά..

Την σημασία του περιεχομένου του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης για να κρίνει «αν μας βγαίνει ως ε/κ πλευρά» η στρατηγική στο Κυπριακό, λέγοντας πως τώρα προσπαθούμε να πετύχουμε σε αυτό πρόνοιες που η τ/κ πλευρά είχε αποδεχθεί πριν πέντε χρόνια στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ.

 Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ στο παρελθόν είχε μιλήσει για ακροβατισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, όμως φαίνεται να «του βγαίνει» καθώς ο Ντάουνερ χθες ανέκρουσε πρύμναν και είπε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο, ο κ. Λουκαϊδης είπε «θα αποδειχθεί αν μας βγαίνει ως ε/κ πλευρά». Θα αποδειχθεί, πρόσθεσε, με βάση το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλεται για τα κοινά ανακοινωθέντα «και ειδικότερα από το περιεχόμενο, εφόσον μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν». 

Στο περιθώριο δηλώσεών του για άλλα θέματα και ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία από την αρχή γιατί «δυστυχώς από τη δική μας πλευρά εγκαταλείφθηκαν τα κοινά ανακοινώθεντα που για πρώτη φορά συμπεριλάμβαναν, με την σύμφωνη γνώμη και της άλλης πλευράς, τις γνωστές αναφορές για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια». 

Προειδοποιούσαν από τότε, πρόσθεσε, ότι αυτό δημιουργούσε κινδύνους γιατί η άλλη πλευρά θα έβρισκε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου στο τραπέζι απαράδεκτες θέσεις της γύρω από την μορφή λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι που σήμερα βιώνουμε. Η τ/κ πλευρά, είπε, δεν αποδέχεται αυτά που είχε κάνει αποδεκτά πριν 5 χρόνια μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να υπάρξουν εκ νέου ανάλογες πρόνοιες, τις οποίες παραμερίσαμε εμείς οι ίδιοι.

 Εξέφρασαν προβληματισμό, συνέχισε, για το κατά πόσο με τον κ. Ερογλου με τις γνωστές απόψεις του και στις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν αμφισβητούσε μόνο τα κοινά ανακοινωθέντα αλλά και το σύνολο των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ. «Τα όσα εξελίσσονται δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις φοβίες και τις ανησυχίες μας». 

Αυτό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ας μην ερμηνευθεί ως πράξη αμφισβήτησης των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στηρίζουμε την προσπάθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα επαναλαμβάνει έστω αυτά που είχαν συμφωνηθεί πριν 5 χρόνια». Αναμένουμε, είπε, ότι δεν θα πάμε σε ένα χειρότερο αποτέλεσμα. Για τα ΗΕ, ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η ε/κ πλευρά όχι μόνο έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να διεκδικεί από τον Οργανισμό και τους Εκπροσώπους του δίκαιη, ισότιμη, αμερόληπτη αντιμετώπιση. Και στο παρελθόν υπήρξαν διαφορές με τους Εκπροσώπους των ΗΕ, επεσήμανε, «το θέμα είναι πως τις διαχειριζόμαστε».

 Μέσα από σκοπιμότητες για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης ή καθόμαστε στο τραπέζι και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε, την ισότιμη, δίκαιη, αντικειμενική μεταχείριση, διερωτήθηκε. «Πολύ φοβόμαστε ότι πολλά από αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό κυρίως, δυστυχώς, κινούνται στη βάση σκοπιμοτήτων για εσωτερική κατανάλωση».

 - Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου