Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή Δημητριάδη προς Αναστασιάδη για καθορισμό συνάντησης

Η παραχώρηση δισεκατομμυρίων ELA στην πρώην Λαϊκή και οι χειρισμοί του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε μια σειρά κρίσιμα θέματα βαθαίνουν ανεπανόρθωτα το ρήγμα στις σχέσεις του Πανίκου Δημητριάδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Χθες ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο ζητώντας συνάντηση στο πλαίσιο συνεργασίας της Κεντρικής με την κυβέρνηση αλλά και για να ενημερώσει το Προεδρικό για ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Κεντρική προσπαθεί εδώ και ένα μήνα να διευθετήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Χθες ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η νομική διαδικασία κατά του διοικητή της Κεντρικής θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για ουσιαστική ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ερωτηθείς κατά πόσο κατά τη συνάντησή του συζητήθηκε και το θέμα των σχέσεων κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, απάντησε λακωνικά: «Δεν συζητήσαμε θέμα διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος που ρωτήθηκε στη συνέχεια αν οι τελευταίες αντιδράσεις από την ΕΚΤ και τον Όλι Ρεν αλλάζουν οτιδήποτε από την αρχική δημόσια δήλωσή του ότι θα προωθήσει προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για παύση του διοικητή, απάντησε αρνητικά. «Η διαδικασία θα προωθηθεί», είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Η κρίση μεταξύ των δυο πλευρών υποβόσκει και στις 18 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζεται διά της νομικής οδού η παύση του διοικητή. Ένα από τα στοιχεία που αναμένεται να αξιοποιηθούν, είναι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής ότι τη στιγμή που δινόταν η έκτακτη ρευστότητα ELA, η πρώην Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα ή δινόταν χρήμα χωρίς να υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας. Για το θέμα αναμένεται να αξιοποιηθούν και ευρήματα της διερεύνησης που είναι βασισμένα σε έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπάρχει βέβαια και η έκθεση 100 σελίδων που κατέθεσε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικός σύμβουλος - εμπειρογνώμονας της Επιτροπής Σταύρος Ζένιος. Οι νομικές διεργασίες για το θέμα του διοικητή απασχόλησαν και την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σημειώνεται ότι περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, λόγω προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν, η Λαϊκή Τράπεζα αναγκάστηκε να καταφύγει για πρώτη φορά στην Κεντρική για ELA ύψους €300 εκατ. Κατά το κλείσιμο του 2011 το ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα ανερχόταν σε €3,5 δισ. και τον Μάρτιο του 2013 ήταν στα €10 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε ενημερώσει γραπτώς η Κεντρική Τράπεζα το Προεδρικό στις 4 Μαρτίου 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ άρχισε να αμφισβητεί την αξιολόγηση της αξίας των εξασφαλίσεων (collateral) που αποκτά η Κεντρική από τη Λαϊκή Τράπεζα για την παροχή ELA.

Η παροχή ELA γίνεται μόνον κατόπιν εξασφάλισης ικανοποιητικού ενεχύρου και λαμβάνοντας υπόψη τους ενεχόμενους κινδύνους σε σχέση με τους οποίους επιβάλλονται επί της αξίας του ενεχύρου οι δέουσες περικοπές. Για το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν κάνει αρκετές δηλώσεις οι πιστωτές χωρίς να μπαίνουν στην ουσία, αλλά τονίζουν το θέμα ανεξαρτησίας του θεσμού.

 - Source : http://www.philenews.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου