Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σοβαρά υποστελεχωμένη η Αστυνομία Κύπρου – Ένας στους δέκα αστυνομικούς έβγαλαν την στολή

Έναρξη διαβουλεύσεων με τους Αστυνομικούς Διευθυντές και τους διευθυντές τμημάτων και μονάδων άρχισε από χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για το κλείσιμο τμημάτων ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 650 κενές θέσεις στην Αστυνομία, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία της αλλά και δημιουργεί την ανάγκη για επανασχεδιασμό των δομών της ώστε να μη μειωθεί το αξιόμαχό της.

Ένας στους δέκα αστυνομικούς έχει αποχωρήσει είτε με πρόωρη αφυπηρέτηση είτε με υποβολή παραίτησης κυρίως για λόγους εφάπαξ, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κενό σε όλα τα στρώματα του Σώματος. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, γίνονται επανασχεδιασμοί και ανακάτεμα της τράπουλας, ώστε να γίνουν εξοικονομήσεις μέσω συντμήσεων τμημάτων.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου άνοιξε τον κύκλο των συζητήσεων με αστυνομικούς διευθυντές, ώστε να καταθέσουν τα σχέδια δράσης τους και να προβούν σε εισηγήσεις για τα τμήματα στις επαρχίες τους που μπορούν να συγχωνευτούν.

Ήδη κάποιες σκέψεις έγιναν ώστε τα κλιμάκια πληροφοριών των επαρχιακών ΤΑΕ να συγχωνευτούν με τα ΟΠΕ, δηλαδή τους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων. Το ίδιο γίνεται και για τα αρχεία που διατηρεί το κάθε τμήμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο σε κάθε διεύθυνση.

Από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν σε συνδυασμό με το κλείσιμο κάποιων αστυνομικών σταθμών, θα ενισχυθούν ορισμένα τμήματα που σχετίζονται με την πάταξη του εγκλήματος, ενώ θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση των σχεδίων για αύξηση των πεζών περιπολιών στις πόλεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την έγκριση των κονδυλίων για την πλήρωση δύο από τις τρεις θέσεις βοηθών αρχηγών στην Αστυνομία, που παραμένουν κενές εδώ και μήνες.

Το πρόβλημα της λειψανδρίας δεν έχει κτυπήσει μόνο τις χαμηλές βαθμίδες στο Σώμα αλλά και την ηγεσία, αφού από τους έξι που αριθμεί, έμειναν οι μισοί, λόγω αποχώρησης τριών βοηθών αρχηγών. Στην περίπτωση που δοθεί η έγκριση, τότε θα παρουσιαστεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ζητηθεί στη συνέχεια το άνοιγμα των δύο θέσεων από τη Βουλή.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου