Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κόλαφος η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για Τουρκία - Πιέζουν την Άγκυρα στο Κυπριακό

- Καταπέλτης η έκθεση της Ε.Ε. για τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας - Ε.Ε.
- Η έκθεση της Κομισιόν πιέζει έντονα την Τουρκία πλέον και στο Κυπριακό
- Δριμεία κριτική στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ
- Παροτρύνεται η Τουρκία να συνεισφέρει εποικοδομητικά σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Δριμεία κριτική ασκείται στην Τουρκία από την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. και η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Στο προσκήνιο μάλιστα ετέθη εμφατικά και η μη τήρηση των υποχρεώσεών της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εξακολουθεί να μην την αναγνωρίζει ως κράτος, ενώ εκ παραλλήλου αρνείται των δικαιωμάτων της να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της αναγνωρισμένης από την διεθνή κοινότητα ΑΟΖ της.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο ότι παρά τις επανειλλημένες εκκλήσεις εκ μέρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "η Τουρκία ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων και των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006 και 2010».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι "η Τουρκία δεν έχει προβεί σε άρση του βέτο της για την ένταξη της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, ενώ εξέδωσε μια εγκύκλιο προς όλες τις πολυμερείς της πρεσβείες δίνοντας τους εντολές να αποφύγουν επαφές με την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο 2012, την περίοδο κατά την οποία αυτή ασκείτο από την Κύπρο».

Η έκθεση αναλύει επίσης σειρά τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από την μη εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων που εμποδίζουν την περαιτέρω προσέγγιση Τουρκίας - Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν έχει ακόμα προβεί σε εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στην απευθείας μεταφορική σύνδεση με την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία

Αναφορά γίνεται και στην αντεκδίκηση εναντίον ευρωπαϊκής εταιρείας και συγκεκριμένα της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, στο ευρύτερο πλαίσιο αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ αναφέρθηκε στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβάνοντας και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφορικά με το Κυπριακό το κλίμα για την Τουρκία καθίσταται ελαφρώς ευνοϊκότερο για την Τουρκία, καθώς αναγνωρίζονται τα όσα δηλώνει δημόσια ότι παρέχει στήριξη στην προσπάθεια συνέχισης της των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για μια συνολική και βιώσιμη λύση. Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά και στο ότι η Τουρκία παρέχει διευκολύνσεις στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους παρέχοντας αυξημένη πρόσβαση στην περιφραγμένη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Στα συμπεράσματά της η έκθεση καλεί την Τουρκία να "στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος,στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμμορφούμενη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.».

Προστίθεται μάλιστα στην έκθεση ότι η δέσμευση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση και με συγκεκριμένους τρόπους στο ζήτημα της οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού θεωρείται πλέον κρίσιμη για το μέλλον των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου