Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Άρχισαν τα φρεσκαρίσματα στο ΑΚΕΛ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το ΑΚΕΛ επέλεξε να δώσει το δικό του στίγμα αναφορικά με τον εσωκομματικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις απαιτούμενες αλλαγές στο κόμμα και τις αναδομήσεις προσώπων της ανώτατης κομματικής ηγεσίας. Κι αυτό έγινε διά στόματος του γενικού γραμματέα Άντρου Κυπριανού. Με λιτή γραπτή δήλωσή του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αλλαγές στην κομματική ηγετική ομάδα.


Ο Άντρος Κυπριανού επέλεξε να σταθεί στο διαδικαστικό θέμα χωρίς καμιά απολύτως αναφορά σε πρόσωπα. Με προσοχή επιβεβαίωσε την έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου σε επίπεδο Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, από τον περασμένο Ιούλιο «με στόχο την ανανέωση και το φρεσκάρισμα των καθοδηγητικών σωμάτων του Κόμματος σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος».

Η συζήτηση αυτή, σημείωσε ο γενικός γραμματέας, ανανεώθηκε τον Σεπτέμβρη και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο Άντρος Κυπριανού εξήγγειλε ότι σύντομα η Γραμματεία θα προωθήσει τις σκέψεις της στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο με τη σειρά του θα καταθέσει πρόταση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής για λήψη των σχετικών αποφάσεων. Προς το παρόν, εξηγεί, δεν έχει ληφθεί καμιά απολύτως απόφαση.

Πληροφορίες μας από το ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι επί τάπητος βρίσκονται τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα δρομολογηθούν σε κατοπινό στάδιο οι αλλαγές που θα αγγίξουν πρόσωπα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Στο παρόν στάδιο αυτό που ισχύει είναι η ηλικία και στη βάση αυτού του κριτηρίου που για χρόνια σημάδεψε τις αλλαγές στην ανώτατη κομματική πυραμίδα είχε δρομολογηθεί η αποχώρηση του Βενιζέλου Ζαννέτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Και σε κατοπινό στάδιο θα υπάρξει εθελούσια έξοδος με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του, του Γιαννάκη Κολοκασίδη, που υπηρέτησε ως στενός συνεργάτης τόσο του Δημήτρη Χριστόφια όσο και του Άντρου Κυπριανού. Η πρόωρη κατά δύο χρόνια αποχώρηση του Γιαννάκη Κολοκασίδη άνοιξε τη συζήτηση για επέκταση του ηλικιακού κριτηρίου των 63 χρόνων.

Πρόκειται για ένα κριτήριο που αν ισχύσει για όλα τα ηγετικά στελέχη φέρνει στην πόρτα εξόδου στην αμέσως επόμενη φάση και τον Νίκο Κατσουρίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Στη Γραμματεία του κόμματος μετέχουν εκτός από τον γενικό γραμματέα και οι Νίκος Κατσουρίδης, Γιαννάκης Κολοκασίδης, Βενιζέλος Ζαννέτος- αποχώρησε και τη θέση του παίρνει ο Νίκος Ιωάννου- Φανής Χριστοδούλου, Χρίστος Αλέκου και Πάμπης Κυρίτσης. Το ηλικιακό κριτήριο δεν επηρεάζει μόνο τους δύο τελευταίους.

Στα μετρήσιμα κριτήρια που απασχολούν την ανώτατη κομματική ηγεσία προκειμένου να καταλήξει στη φόρμουλα που θα ισχύσει στην επόμενη φάση είναι τα χρόνια υπηρεσίας στο ΑΚΕΛ και ο όγκος καθηκόντων και εργασίας ενός εκάστου των επηρεαζομένων στελεχών.

Αλλαγές και στο Πολιτικό Γραφείο

Σε ποσοστό 20% επηρεάζει τα στελέχη του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ το κριτήριο της ηλικίας. Από τα 20 στελέχη δεν θα επηρεαστεί ο γενικός γραμματέας Αντρος Κυπριανού ανεξαρτήτως ηλικίας και άλλων κριτηρίων. Ο Βενιζέλος Ζανέττος αποχωρεί.

Στην πόρτα εξόδου θα βρεθεί και ο Γιαννάκης Κολοκασίδης όταν αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η απόφασή του για εθελούσια αφυπηρέτηση από τον κομματικό μηχανισμό. Αν υιοθετηθεί η φόρμουλα γενικά, τότε στην ίδια θέση θα βρεθεί και ο Νίκος Κατσουρίδης, όπως και ο Φανής Χριστοδούλου.

Σε διαδικασία αλλαγής θα βρεθεί και ο Νίκος Πέτρου, τέως επαρχιακός Λεμεσού, που έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον Γιώργο Γεωργίου, δήμαρχο Πολεμιδιών.

Τα μη επηρεαζόμενα μέλη είναι οι: Νεοκλής Συλικιώτης, Σταύρος Ευαγόρου, Πάμπης Κυρίτσης, Ελένη Μαύρου, Γιαννάκης Θωμά, Μέλια Αβραάμ, Χρίστος Αλέκου, Χάρης Κυριακίδης, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Ιωάννου, Αριστοφάνης Γεωργίου -είναι πρόεδρος της κομματικής επιτροπής Ελέγχου- και Ανδρούλα Γκιούρωφ, αρχισυντάκτρια της Χαραυγής.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου