«Το iPad Air είναι πολύ πιο ελαφρύ και λεπτό από το προηγούμενο μοντέλο», είναι η πρώτη παρατήρηση σε όλες τις παρουσιάσεις της νεότερης ταμπλέτας της Apple. Αν και αρχικά θεωρήσαμε ότι πρόκειται για γεγονός επουσιώδες, αναθεωρήσαμε όταν βρέθηκαν στα χέρια μας αμφότερα τα iPad Air και iPad.
Το iPad Air έχει σχεδόν το μισό πάχος του iPad 4, γνωστό ως iPad με Retina display και έχει απαλλαγεί από σχεδόν το ένα τρίτο του βάρους του (το iPad με Retina, γνωστό ως iPad 4 ζύγιζε 650 γραμμάρια). Συγκεκριμένα, το iPad εντάχθηκε στην οικογένεια των φορητών Air αφού «πετάει»: είναι 43% πιο λεπτό και 28% πιο ελαφρύ από το προγενέστερο μοντέλο iPad, διαφορά σημαντική για όσους κουβαλούν συχνά την ταμπλέτα τους.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό να δεις τα δύο μοντέλα δίπλα-δίπλα, αφού καταρχήν αμφισβητείς ότι έχουν το ίδιο μέγεθος ωφέλιμης οθόνης με τέτοια διαφορά στις διαστάσεις (τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρότερα τριγύρω, τόσο που αρχικά νομίζεις ότι πρόκειται για το 7,9'' iPad mini, όχι για το μεγάλο iPad).
Αυτή η αλλαγή στις διαστάσεις, κάνει εφικτό το κράτημα του μεγάλου iPad με το ένα χέρι για περισσότερο χρόνο χωρίς κούραση, αν και το αλουμινένιο περίβλημά του γλυστράει.
Παράπλευρη απώλεια, η θήκη/πληκτρολόγιο που ενδεχομένως είχατε αγοράσει για το προηγούμενο iPad δεν μπορεί πλέον να το προστατεύσει, αφού δεν ταιριάζει στις διαστάσεις του νέου μοντέλου.
● iPad Air 240 mm x 169.5 mm x 7.5mm, βάρος 469 γραμμάρια (WiFi), 478γρ (WiFi+Cellular)
● Οθόνη Retina 9,7 ιντσών, IPS, 2048x1536 pixel, 264ppi με ελαιοφοβική επίστρωση
(λιγότερες δακτυλιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε πάντα ένα πανάκι καθαρισμού που δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία)
Το iPad Air έχει πιο εντυπωσιακή εμφάνιση από το προγενέστερο μοντέλο, με μια φωτεινή λεπτή λωρίδα αλουμινίου από την διαμαντένια κοπή να ξεχωρίζει στο πλάι της συσκευής. Έχει μικρότερη μπαταρία, ωστόσο η Apple υπόσχεται σταθερή αυτονομία επί 10 ώρες, για χρήση στην οποία περιλαμβάνεται η αναπαραγωγή ταινιών. Από την σύντομη εμπειρία μας από την χρήση του, μπορούμε να πούμε πως το iPad Air άντεξε την τετράωρη αναπαραγωγή βίντεο από το YouTube στο πλαίσιο ενός ολόκληρου κυριακάτικου απογεύματος χρήσης, αφήνοντάς το με το 67% της μπαταρίας του, έναν άθλο που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα καμία άλλη ταμπλέτα που έχει περάσει από τα χέρια μας.
Θετικές εντυπώσεις μας άφησε επίσης η απόδοση του ήχου στο iPad Air, η φωτεινότητα και η ευκρίνεια της οθόνης καθώς και η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων μέσω WiFi.
Όσοι δεν έχουν ήδη αναπτύξει σχέσεις με την Apple και δεν έχουν Apple ID θα νιώσουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η συσκευή με «τα κεντρικά», όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον Λογαριασμό Google ή το Microsoft Account στις ανταγωνιστικές συσκευές με Android και Windows. Η πρόσβαση στο Game Center ή στο iTunes Store στα οποία γρήγορα θα στραφείτε, απαιτεί την δημιουργία λογαριασμού, που εισάγει τον χρήστη στον κόσμο της Apple και συγκεντρώνει οτιδήποτε γύρω από αυτόν (το iCloud, τα iMessages, το Facetime, το iTunes Store, το GameCenter). Ο μόνος τρόπος για να κάνετε το iPad να «κολλήσει» έστω για λίγο είναι να το «μπερδέψετε» κατά την διαδικασία εισαγωγής του Apple ID σας, όπως κάναμε εμείς.
Ένα από τα δυνατά σημεία του iPad Air έναντι του ανταγωνισμού θεωρούνται οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ειδικά για την ταμπλέτα της Apple -στην συλλογή υπάρχουν συνολικά 475.000 apps «για το iPad», αριθμός που αυξάνει βέβαια την πιθανότητα να βρείτε αυτές που χρειάζεστε, και δη, εφαρμογές για το ελληνόφωνο κοινό (και τα παιδιά), χωρίς ωστόσο να το εγγυάται.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Apple αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν τις δικές της εφαρμογές για την δημιουργία, όχι μόνο την κατανάλωση, περιεχομένου με το iPad Air. Οι σουίτες iWork και iLife είναι διαθέσιμες δωρεάν και περιλαμβάνουν εφαρμογές για την δημιουργία εγγράφων (Pages), spreadsheet (Numbers), παρουσιάσεων (Keynote), την επεξεργασία φωτογραφιών (iPhoto), βίντεο (iMovie) και μουσικής (GarageBand). Όπως παρατηρήσαμε, με χρέωση διατίθενται πρόσθετα για τις εφαρμογές αυτές, όπως για παράδειγμα χρεώνεται περίπου 5 ευρώ η πλήρης σειρά μουσικών οργάνων για το, κατά τα άλλα δωρεάν, GarageBand.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω WiFi με άλλους χρήστες συσκευών Apple με FaceTime. Αυτή η δυνατότητα, όπως και η δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ «ομοίων» θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πόσοι και ποιοι φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες σας έχουν επίσης συσκευή Apple ώστε να έχετε ανοικτή επικοινωνία, τουλάχιστον όταν έχετε πρόσβαση σε WiFi. Διαφορετικά, αυτές οι ευκολίες θα σας είναι άχρηστες.
To iPad Air δεν διαθέτει υποδοχή για την επέκταση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης, κατά την πάγια τακτική της Apple. Το γεγονός, σε συνδυασμό με το πλήθος δωρεάν app που υπάρχουν στο AppStore ή όλων αυτών που κοστίζουν €0,89 έως 5 ευρώ (υπάρχουν και προπληρωμένες κάρτες, gift cards, για όσους αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους), σας αναγκάζει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το δέλεαρ αφού θα πρέπει να μεταβείτε στο μοντέλο με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.
Το iPad Air διατίθεται με εσωτερική μνήμη από 16GB έως 128GB με το φθηνότερο μοντέλο να πωλείται στα 509 ευρώ και το μεγαλύτερο 789 ευρώ -στις φθηνότερες εκδοχές τους (δηλαδή, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, εκδόσεις Wi-Fi).
Συγκριτικά, το προγενέστερο iPad με Retina με την μεγαλύτερη χωρητικότητα (64GB), σε έκδοση WiFi κοστίζει σήμερα 639 ευρώ. Το iPad Air με αυτή την χωρητικότητα, δηλαδή 64GB, είναι ακριβότερο κατά 60 ευρώ.
Σημειώστε πως, αν θέλετε οπωσδήποτε iPad, το παλαιότερο iPad 2 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά σε μειωμένη τιμή, ωστόσο η μόνη επιλογή που έχετε ως προς την χωρητικότητά του είναι τα 16GB.
Η προσθήκη 16GB επιπλέον μνήμης θα αυξήσει το κόστος του iPad κατά 100 ευρώ τη φορά (το μοντέλο 32GB είναι 100 ευρώ ακριβότερο από το 16άρι, όσο περίπου -€95- και το 64άρι από το 32άρι).
Μια εναλλακτική επιλογή που είχαμε δει παλιότερα στην ελληνική αγορά, τώρα όμως δυσκολευτήκαμε να την εντοπίσουμε, είναι η αγορά ενός εξωτερικού δίσκου 32GB ή 64GB από την Kingston (Wi-Drive), το οποίο κοστίζει λιγότερο (60 ευρώ για 32GB).
Εάν επισκεφτείτε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα προϊόντων της Apple, όπως κάναμε εμείς, θα δείτε πως τo iPad Air ταιριάζει στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει η εταιρεία για κάθε χρήστη: εάν χρειάζεστε desktop, θα σας προτείνουν έναν iMac με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιθυμείτε, ένα desktop όλα-σε-ένα (All In One) που κοστίζει από 1.500 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την σύνθεση. Αφού επιλέγετε desktop, τις ανάγκες σας για χρήση υπολογιστή όταν βρίσκεστε σε κίνηση θα καλύψει το iPad Air. Εάν είστε διαρκώς σε κίνηση, θα σας παραπέμψουν στο MacBook Air, ένα ισχυρό laptop που θα απαλλάξει από την ανάγκη για ένα το «αέρινο iPad», θα σας ανοίξει όμως την όρεξη για μια οθόνη Thunderbolt.
Η αγορά του iPad Air -που δεν φέρει το βιομετρικό κλείδωμα του iPhone 5S, δηλαδή τον αισθητήρα αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη- θα σας κάνει να σκεφτείτε το iPlus, την 12μηνη ασφάλιση της συσκευής με 19 ευρώ, που εξασφαλίζει ότι θα έχετε δωρεάν αντικατάσταση εάν κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης της συσκευής σημειωθεί βλάβη από υγρά, φωτιά, τυχαία πτώση, ακόμα και θραύση. Σημειώστε ωστόσο, ότι έτσι δεν ασφαλίζετε τα δεδομένα σας -γι'αυτό μάλλον θα πρέπει να στραφείτε στον συγχρονισμό τους με το iCloud.
Οι λάτρεις της Apple δεν έχουν το δίλημμα «iPad Air ή άλλο tablet». Το μόνο δίλημμα που πράγματι θα έχουν αργότερα μέσα στον Νοέμβριο είναι εάν θα επιλέξουν το iPad Air ή το δεύτερο iPad mini. Το iPad mini με οθόνη Retina έχει βάρος 331 γραμμάρια και το μόνο στο οποίο διαφέρει με το μεγάλο iPad Air είναι οι διαστάσεις και η τιμή. Το ένα έχει οθόνη 9,7 ιντσών και το άλλο 7,9 ιντσών και διαφορά λιγότερο από 100 ευρώ (το μικρότερο iPad mini με Retina display 16GB θα πωλείται στα 419 ευρώ).
Από την άλλη, όσοι αγόρασαν το iPad με Retina (το iPad 4) μάλλον δεν έχουν επαρκή λόγο να επανεπενδύσουν στην νεότερη ταμπλέτα της Apple, εκτός εάν θεωρούν τα 203 γραμμάρια λιγότερου βάρους σημαντικό όφελος ή την άριστη ανταπόκριση στην αφή σε σχέση με την πάρα πολύ καλή ανταπόκριση στο iPad 4.
Φυσικά, η σημαντικότερη ίσως διαφορά των δύο διαδοχικών iPad είναι ο 64μπιτος επεξεργαστής και ο συνεπεξεργαστής κίνησης στο iPad Air, ωστόσο αυτές οι διαφορές δεν είναι άμεσα ορατές αν εξαιρέσει κανείς την διατήρηση της αυτονομίας στα επίπεδα του iPad με Retina σε μικρότερο σασί (υποθέτουμε ότι γίνεται εξοικονόμηση ισχύος από την πιο έξυπνη διαχείριση των πόρων στην 64μπιτη αρχιτεκτονική).
Επισημάνσεις
● Το πάχος του iPad αυξήθηκε στα 9,4 χιλιοστά στo iPad με Retina (iPad 4). Στο iPad 2 το πάχος της ταμπλέτας ήταν 8,8 χιλιοστά.
● Οι αλλαγές στις διαστάσεις μπορεί να σας κοστίσει, αν έχετε επιλέξει πληκτρολόγιο/θήκη.
● Το iPad mini με Retina display που αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο 2013 δεν διαφέρει ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά από το iPad Air.
● Μόνη, σημαντική διαφορά, η διαγώνιος της οθόνης, η οποία είναι κατά 4,5 εκατοστά μεγαλύτερη στο iPad Air.
● Η Apple υποστηρίζει πως το iPad Air έχει διπλάσιες επιδόσεις από το iPad 4, η τιμή του όμως δεν είναι ανάλογα μειωμένη όσο ακόμα κυκλοφορεί (το iPad 4 θα πάψει να διατίθεται).
● Εάν θέλετε ένα φθηνότερο iPad, εξετάστε την επιλογή του iPad mini με Retina αντί ενός μεγάλου iPad προηγούμενης γενιάς.
Εάν κάποιος δεν έχει iPad και πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο iPad με Retina (iPad 4) και στο iPad Air δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο, αφού στην ελληνική αγορά οι τιμές διαφέρουν λιγότερο από 100 ευρώ. Για παράδειγμα, το iPad 4 WiFi 32GB πωλείται στα 539 ευρώ όταν το καινούριο iPad Air 32GB WiFi στα 609 ευρώ, δηλαδή απέχουν μόλις 70 ευρώ.
Τέλος, σε σχέση με το iPad 2 16GB που παραμένει στην αγορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ήδη τριών ετών και έχει σημαντικές διαφορές ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά με το iPad Air σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για τον επεξεργαστή (διπύρηνος), τις κάμερες, τις διαστάσεις και το βάρος, την δικτύωση (ταχύτητα MIMO), τον κονέκτορα (30 pin, όχι Lightning), το Siri (δεν υποστηρίζεται), την κάρτα SIM (microSIM). Εντούτοις, η ονομαστική αυτονομία παραμένει ίδια στις 10 ώρες και φυσικά, η διαφορά στην τιμή: το iPad 2 πωλείται στα 415 ευρώ μόνο σε έκδοση 16GB, ή στα 545 ευρώ και με 3G (το φθηνότερο Air πωλείται επίσης λιγότερο από 100 ευρώ ακριβότερα).
Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως η Apple έφτιαξε ένα βελτιωμένο iPad, με έμφαση στην φορητότητα, ενταγμένο στην υπόλοιπη οικογένεια προϊόντων Apple. Μόνος άξιος ανταγωνιστής του, το iPad mini με Retina display που έρχεται επίσης τον Νοέμβριο του 2013, με μειωμένη διαγώνιο και λιγότερο μικρότερη τιμή από αυτή που τα χώριζε αρχικά. Όσο για το δίλημμα iPad ή άλλη ταμπλέτα, με Andoid ή Windows RT/Windows 8.1 θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να υφίσταται, αφού μιλάμε για εντελώς διαφορετικούς κόσμους, ένα θέμα που θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.
- Source : http://www.philenews.com
Το iPad Air έχει σχεδόν το μισό πάχος του iPad 4, γνωστό ως iPad με Retina display και έχει απαλλαγεί από σχεδόν το ένα τρίτο του βάρους του (το iPad με Retina, γνωστό ως iPad 4 ζύγιζε 650 γραμμάρια). Συγκεκριμένα, το iPad εντάχθηκε στην οικογένεια των φορητών Air αφού «πετάει»: είναι 43% πιο λεπτό και 28% πιο ελαφρύ από το προγενέστερο μοντέλο iPad, διαφορά σημαντική για όσους κουβαλούν συχνά την ταμπλέτα τους.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό να δεις τα δύο μοντέλα δίπλα-δίπλα, αφού καταρχήν αμφισβητείς ότι έχουν το ίδιο μέγεθος ωφέλιμης οθόνης με τέτοια διαφορά στις διαστάσεις (τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρότερα τριγύρω, τόσο που αρχικά νομίζεις ότι πρόκειται για το 7,9'' iPad mini, όχι για το μεγάλο iPad).
Αυτή η αλλαγή στις διαστάσεις, κάνει εφικτό το κράτημα του μεγάλου iPad με το ένα χέρι για περισσότερο χρόνο χωρίς κούραση, αν και το αλουμινένιο περίβλημά του γλυστράει.
Παράπλευρη απώλεια, η θήκη/πληκτρολόγιο που ενδεχομένως είχατε αγοράσει για το προηγούμενο iPad δεν μπορεί πλέον να το προστατεύσει, αφού δεν ταιριάζει στις διαστάσεις του νέου μοντέλου.
● iPad Air 240 mm x 169.5 mm x 7.5mm, βάρος 469 γραμμάρια (WiFi), 478γρ (WiFi+Cellular)
● Οθόνη Retina 9,7 ιντσών, IPS, 2048x1536 pixel, 264ppi με ελαιοφοβική επίστρωση
(λιγότερες δακτυλιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε πάντα ένα πανάκι καθαρισμού που δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία)
Το iPad Air έχει πιο εντυπωσιακή εμφάνιση από το προγενέστερο μοντέλο, με μια φωτεινή λεπτή λωρίδα αλουμινίου από την διαμαντένια κοπή να ξεχωρίζει στο πλάι της συσκευής. Έχει μικρότερη μπαταρία, ωστόσο η Apple υπόσχεται σταθερή αυτονομία επί 10 ώρες, για χρήση στην οποία περιλαμβάνεται η αναπαραγωγή ταινιών. Από την σύντομη εμπειρία μας από την χρήση του, μπορούμε να πούμε πως το iPad Air άντεξε την τετράωρη αναπαραγωγή βίντεο από το YouTube στο πλαίσιο ενός ολόκληρου κυριακάτικου απογεύματος χρήσης, αφήνοντάς το με το 67% της μπαταρίας του, έναν άθλο που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα καμία άλλη ταμπλέτα που έχει περάσει από τα χέρια μας.
Θετικές εντυπώσεις μας άφησε επίσης η απόδοση του ήχου στο iPad Air, η φωτεινότητα και η ευκρίνεια της οθόνης καθώς και η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων μέσω WiFi.
Όσοι δεν έχουν ήδη αναπτύξει σχέσεις με την Apple και δεν έχουν Apple ID θα νιώσουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η συσκευή με «τα κεντρικά», όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον Λογαριασμό Google ή το Microsoft Account στις ανταγωνιστικές συσκευές με Android και Windows. Η πρόσβαση στο Game Center ή στο iTunes Store στα οποία γρήγορα θα στραφείτε, απαιτεί την δημιουργία λογαριασμού, που εισάγει τον χρήστη στον κόσμο της Apple και συγκεντρώνει οτιδήποτε γύρω από αυτόν (το iCloud, τα iMessages, το Facetime, το iTunes Store, το GameCenter). Ο μόνος τρόπος για να κάνετε το iPad να «κολλήσει» έστω για λίγο είναι να το «μπερδέψετε» κατά την διαδικασία εισαγωγής του Apple ID σας, όπως κάναμε εμείς.
Ένα από τα δυνατά σημεία του iPad Air έναντι του ανταγωνισμού θεωρούνται οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ειδικά για την ταμπλέτα της Apple -στην συλλογή υπάρχουν συνολικά 475.000 apps «για το iPad», αριθμός που αυξάνει βέβαια την πιθανότητα να βρείτε αυτές που χρειάζεστε, και δη, εφαρμογές για το ελληνόφωνο κοινό (και τα παιδιά), χωρίς ωστόσο να το εγγυάται.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Apple αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν τις δικές της εφαρμογές για την δημιουργία, όχι μόνο την κατανάλωση, περιεχομένου με το iPad Air. Οι σουίτες iWork και iLife είναι διαθέσιμες δωρεάν και περιλαμβάνουν εφαρμογές για την δημιουργία εγγράφων (Pages), spreadsheet (Numbers), παρουσιάσεων (Keynote), την επεξεργασία φωτογραφιών (iPhoto), βίντεο (iMovie) και μουσικής (GarageBand). Όπως παρατηρήσαμε, με χρέωση διατίθενται πρόσθετα για τις εφαρμογές αυτές, όπως για παράδειγμα χρεώνεται περίπου 5 ευρώ η πλήρης σειρά μουσικών οργάνων για το, κατά τα άλλα δωρεάν, GarageBand.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω WiFi με άλλους χρήστες συσκευών Apple με FaceTime. Αυτή η δυνατότητα, όπως και η δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ «ομοίων» θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πόσοι και ποιοι φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες σας έχουν επίσης συσκευή Apple ώστε να έχετε ανοικτή επικοινωνία, τουλάχιστον όταν έχετε πρόσβαση σε WiFi. Διαφορετικά, αυτές οι ευκολίες θα σας είναι άχρηστες.
To iPad Air δεν διαθέτει υποδοχή για την επέκταση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης, κατά την πάγια τακτική της Apple. Το γεγονός, σε συνδυασμό με το πλήθος δωρεάν app που υπάρχουν στο AppStore ή όλων αυτών που κοστίζουν €0,89 έως 5 ευρώ (υπάρχουν και προπληρωμένες κάρτες, gift cards, για όσους αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους), σας αναγκάζει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το δέλεαρ αφού θα πρέπει να μεταβείτε στο μοντέλο με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.
Το iPad Air διατίθεται με εσωτερική μνήμη από 16GB έως 128GB με το φθηνότερο μοντέλο να πωλείται στα 509 ευρώ και το μεγαλύτερο 789 ευρώ -στις φθηνότερες εκδοχές τους (δηλαδή, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, εκδόσεις Wi-Fi).
Συγκριτικά, το προγενέστερο iPad με Retina με την μεγαλύτερη χωρητικότητα (64GB), σε έκδοση WiFi κοστίζει σήμερα 639 ευρώ. Το iPad Air με αυτή την χωρητικότητα, δηλαδή 64GB, είναι ακριβότερο κατά 60 ευρώ.
Σημειώστε πως, αν θέλετε οπωσδήποτε iPad, το παλαιότερο iPad 2 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά σε μειωμένη τιμή, ωστόσο η μόνη επιλογή που έχετε ως προς την χωρητικότητά του είναι τα 16GB.
Η προσθήκη 16GB επιπλέον μνήμης θα αυξήσει το κόστος του iPad κατά 100 ευρώ τη φορά (το μοντέλο 32GB είναι 100 ευρώ ακριβότερο από το 16άρι, όσο περίπου -€95- και το 64άρι από το 32άρι).
Μια εναλλακτική επιλογή που είχαμε δει παλιότερα στην ελληνική αγορά, τώρα όμως δυσκολευτήκαμε να την εντοπίσουμε, είναι η αγορά ενός εξωτερικού δίσκου 32GB ή 64GB από την Kingston (Wi-Drive), το οποίο κοστίζει λιγότερο (60 ευρώ για 32GB).
Εάν επισκεφτείτε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα προϊόντων της Apple, όπως κάναμε εμείς, θα δείτε πως τo iPad Air ταιριάζει στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει η εταιρεία για κάθε χρήστη: εάν χρειάζεστε desktop, θα σας προτείνουν έναν iMac με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιθυμείτε, ένα desktop όλα-σε-ένα (All In One) που κοστίζει από 1.500 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την σύνθεση. Αφού επιλέγετε desktop, τις ανάγκες σας για χρήση υπολογιστή όταν βρίσκεστε σε κίνηση θα καλύψει το iPad Air. Εάν είστε διαρκώς σε κίνηση, θα σας παραπέμψουν στο MacBook Air, ένα ισχυρό laptop που θα απαλλάξει από την ανάγκη για ένα το «αέρινο iPad», θα σας ανοίξει όμως την όρεξη για μια οθόνη Thunderbolt.
Η αγορά του iPad Air -που δεν φέρει το βιομετρικό κλείδωμα του iPhone 5S, δηλαδή τον αισθητήρα αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη- θα σας κάνει να σκεφτείτε το iPlus, την 12μηνη ασφάλιση της συσκευής με 19 ευρώ, που εξασφαλίζει ότι θα έχετε δωρεάν αντικατάσταση εάν κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης της συσκευής σημειωθεί βλάβη από υγρά, φωτιά, τυχαία πτώση, ακόμα και θραύση. Σημειώστε ωστόσο, ότι έτσι δεν ασφαλίζετε τα δεδομένα σας -γι'αυτό μάλλον θα πρέπει να στραφείτε στον συγχρονισμό τους με το iCloud.
Οι λάτρεις της Apple δεν έχουν το δίλημμα «iPad Air ή άλλο tablet». Το μόνο δίλημμα που πράγματι θα έχουν αργότερα μέσα στον Νοέμβριο είναι εάν θα επιλέξουν το iPad Air ή το δεύτερο iPad mini. Το iPad mini με οθόνη Retina έχει βάρος 331 γραμμάρια και το μόνο στο οποίο διαφέρει με το μεγάλο iPad Air είναι οι διαστάσεις και η τιμή. Το ένα έχει οθόνη 9,7 ιντσών και το άλλο 7,9 ιντσών και διαφορά λιγότερο από 100 ευρώ (το μικρότερο iPad mini με Retina display 16GB θα πωλείται στα 419 ευρώ).
Από την άλλη, όσοι αγόρασαν το iPad με Retina (το iPad 4) μάλλον δεν έχουν επαρκή λόγο να επανεπενδύσουν στην νεότερη ταμπλέτα της Apple, εκτός εάν θεωρούν τα 203 γραμμάρια λιγότερου βάρους σημαντικό όφελος ή την άριστη ανταπόκριση στην αφή σε σχέση με την πάρα πολύ καλή ανταπόκριση στο iPad 4.
Φυσικά, η σημαντικότερη ίσως διαφορά των δύο διαδοχικών iPad είναι ο 64μπιτος επεξεργαστής και ο συνεπεξεργαστής κίνησης στο iPad Air, ωστόσο αυτές οι διαφορές δεν είναι άμεσα ορατές αν εξαιρέσει κανείς την διατήρηση της αυτονομίας στα επίπεδα του iPad με Retina σε μικρότερο σασί (υποθέτουμε ότι γίνεται εξοικονόμηση ισχύος από την πιο έξυπνη διαχείριση των πόρων στην 64μπιτη αρχιτεκτονική).
Επισημάνσεις
● Το πάχος του iPad αυξήθηκε στα 9,4 χιλιοστά στo iPad με Retina (iPad 4). Στο iPad 2 το πάχος της ταμπλέτας ήταν 8,8 χιλιοστά.
● Οι αλλαγές στις διαστάσεις μπορεί να σας κοστίσει, αν έχετε επιλέξει πληκτρολόγιο/θήκη.
● Το iPad mini με Retina display που αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο 2013 δεν διαφέρει ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά από το iPad Air.
● Μόνη, σημαντική διαφορά, η διαγώνιος της οθόνης, η οποία είναι κατά 4,5 εκατοστά μεγαλύτερη στο iPad Air.
● Η Apple υποστηρίζει πως το iPad Air έχει διπλάσιες επιδόσεις από το iPad 4, η τιμή του όμως δεν είναι ανάλογα μειωμένη όσο ακόμα κυκλοφορεί (το iPad 4 θα πάψει να διατίθεται).
● Εάν θέλετε ένα φθηνότερο iPad, εξετάστε την επιλογή του iPad mini με Retina αντί ενός μεγάλου iPad προηγούμενης γενιάς.
Εάν κάποιος δεν έχει iPad και πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο iPad με Retina (iPad 4) και στο iPad Air δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο, αφού στην ελληνική αγορά οι τιμές διαφέρουν λιγότερο από 100 ευρώ. Για παράδειγμα, το iPad 4 WiFi 32GB πωλείται στα 539 ευρώ όταν το καινούριο iPad Air 32GB WiFi στα 609 ευρώ, δηλαδή απέχουν μόλις 70 ευρώ.
Τέλος, σε σχέση με το iPad 2 16GB που παραμένει στην αγορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ήδη τριών ετών και έχει σημαντικές διαφορές ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά με το iPad Air σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για τον επεξεργαστή (διπύρηνος), τις κάμερες, τις διαστάσεις και το βάρος, την δικτύωση (ταχύτητα MIMO), τον κονέκτορα (30 pin, όχι Lightning), το Siri (δεν υποστηρίζεται), την κάρτα SIM (microSIM). Εντούτοις, η ονομαστική αυτονομία παραμένει ίδια στις 10 ώρες και φυσικά, η διαφορά στην τιμή: το iPad 2 πωλείται στα 415 ευρώ μόνο σε έκδοση 16GB, ή στα 545 ευρώ και με 3G (το φθηνότερο Air πωλείται επίσης λιγότερο από 100 ευρώ ακριβότερα).
Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως η Apple έφτιαξε ένα βελτιωμένο iPad, με έμφαση στην φορητότητα, ενταγμένο στην υπόλοιπη οικογένεια προϊόντων Apple. Μόνος άξιος ανταγωνιστής του, το iPad mini με Retina display που έρχεται επίσης τον Νοέμβριο του 2013, με μειωμένη διαγώνιο και λιγότερο μικρότερη τιμή από αυτή που τα χώριζε αρχικά. Όσο για το δίλημμα iPad ή άλλη ταμπλέτα, με Andoid ή Windows RT/Windows 8.1 θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να υφίσταται, αφού μιλάμε για εντελώς διαφορετικούς κόσμους, ένα θέμα που θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.
- Source : http://www.philenews.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου