Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αβέρωφ: Να περιοριστούν σε τρεις οι Υφυπουργοί

Νέα δεδομένα προέκυψαν στο θέμα της καθιέρωσης θέσεων υφυπουργών κατά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση να περιοριστούν οι θέσεις των Υφυπουργών σε τρεις:

* Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

* Υφυπουργό Ναυτιλίας και Υπηρεσιών

* Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Εισηγείται επίσης να παραχωρηθεί το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει και δημοσίους υπαλλήλους.



Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον διορισμό μέχρι 6 υφυπουργών και αποκλείει τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για δημιουργία υφυπουργείων, ούτε καθορίζονται οι τομείς αρμοδιοτήτων των υφυπουργών.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει νέο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο και των υποδείξεων του κοινοβουλίου.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σημείωσε ότι θα είναι καλό να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Προεδρικού και Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι οι κυβερνώντες αφουγκράζονται τις θέσεις της αντιπολίτευσης.


Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να συζητούμε θέσεις υφυπουργών όταν πολλές διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο είναι κενές.


Ο βουλευτής του ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης υπέδειξε ότι πρέπει οι υφυπουργοί να έχουν αυτονομία και να μην εκτελούν εντολές των Υπουργών. Σημείωσε ότι αν διοριστεί δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να δώσει παραίτηση από την θέση του.


Η Ρένα Πετρίδου εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του, απαγορεύει την άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από δημοσίους υπαλλήλους.

Source : www.politis.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου