Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η μάχη των επιτοκίων, τα οφέλη για δανειολήπτες

Η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) προστέθηκε στη λίστα των εγχώριων τραπεζών που προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων σε δανειακά προϊόντα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων μεταφέρεται, πλέον, στα δανειστικά επιτόκια, με οφέλη για τους δανειολήπτες, αν και υπάρχουν όρια στο βαθμό που μπορούν, σήμερα, να υποχωρήσουν τα δανειστικά επιτόκια.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μειώσεις δεν είναι καθολικές. Τα παλιά δάνεια επωφελούνται των μειώσεων εφόσον αυτά είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της κάθε τράπεζας (αν φυσικά το έχει μειώσει) ή με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε τη μείωση του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος από 0,50% σε 0,25%. Αυτό σημαίνει ότι όσες συμβάσεις δανείων έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο της ΕΚΤ, τότε επωφελούνται της ανωτέρω μείωσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα επιτόκια της ΕΚΤ να μειωθούν και άλλο, σύμφωνα με αξιωματούχους του ευρωσυστήματος.

Αυτό που κρατά η αγορά είναι ότι οι τράπεζες επιδόθηκαν σε ένα διαγωνισμό μειώσεων, έστω και αν δεν ήταν γενναίες. Η περαιτέρω μείωση θα κριθεί από τη μείωση του κινδύνου που τιμολογούν οι τράπεζες, δηλαδή από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι υψηλές επισφάλειες αναγκάζουν τις τράπεζες να αυξάνουν τον τόκο, ο οποίος προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς.

Οσο πιο γρήγορα τακτοποιηθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων, τόσο πιο γρήγορα θα συντελεστεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Source : ww.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου