Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κυπριανού: Το Κυπριακό λύνεται σε έναν μήνα, αν η Τουρκία το θελήσει

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε ένα μήνα, αν η Τουρκία δείξει πολιτική βούληση και καταθέσει προτάσεις που εντάσσονται στα συμφωνημένα πλαίσια, δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η «δεν φοβόμαστε μία σωστή λύση», αλλά την προσπάθεια «να λυθεί το Κυπριακό για χάρη της λύσης». 

«Αν καταλήξουμε σύντομα στο κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να αντιμετωπίσουμε μία παρελκυστική πολιτική από την τουρκική πλευρά, η οποία θα προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε κενό το οποίο εμείς αφήνουμε για να περάσει τις απαιτήσεις της οι οποίες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κύπρου και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας» τόνισε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να λυθεί σύντομα το Κυπριακό στη σωστή βάση, ευχαρίστως θα συνεργαστούμε για μια τέτοια λύση.

 Δεν φοβόμαστε μια σωστή λύση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «εκείνο που φοβόμαστε είναι μια προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό για χάρη της λύσης, δηλαδή σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «αν η τουρκική πλευρά δείξει πολιτική βούληση και καταθέσει προτάσεις που εντάσσονται στα συμφωνημένα πλαίσια, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε ένα μήνα», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να μιλούν σε μας για χρονοδιαγράμματα, αλλά να στραφούν σ' εκείνη την πλευρά η οποία καταθέτει προτάσεις έξω από τα συμφωνημένα πλαίσια». 

«Η όλη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα ενισχύει την άποψή μας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κάποια ζητήματα μέσα στο κοινό ανακοινωθέν. Κι αυτά πρέπει να είναι η αναφορά σε μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που θα συνοδεύουν το ενωμένο κράτος το οποίο θα δημιουργηθεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» υπογράμμισε. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ελάχιστο που χρειάζεται είναι να υπάρξει η πολιτική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ενότητα. Χρειάζεται συλλογικότητα, συνεννόηση και να υπάρχει ο ελάχιστος αλληλοσεβασμός». Για το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «μας ανησυχούν οι σχεδιασμοί που γίνονται από τη παρούσα κυβέρνηση και δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετούς μήνες συνηγόρησαν υπέρ της δημιουργίας συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας -Ισραήλ-Κύπρου με προοπτική το φυσικό αέριο να περνά με αγωγούς από το έδαφος της Τουρκίας». 

Μιλώντας για τον σκοπό του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «επειδή αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, ήρθαμε να διερευνήσουμε τις προθέσεις τόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο και Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ θα έχουμε επαφές και με την Ομογένεια». 

 Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου