Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Spiegel: Παρακολουθήσεις από πρεσβείες και στην Κύπρο

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις, όσο μεγαλώνει και ο κατάλογος όσων παρακολουθούσαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες (NSA). Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμά του κατέγραψε τον ρόλο που παίζουν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περισυλλογή στοιχείων, ανά τον κόσμο από το 2010.

Το Spiegel αναφέρει στοιχεία του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Ανάμεσα στις πρεσβείες όπου τα κτήρια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών μετατράπηκαν σε κέντρα κατασκοπίας είναι η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία.

Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη. Οι πράκτορες των μονάδων SCS εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών τα οποία έχουν ειδική θωράκιση.

Να σημειωθεί ότι ο Ντάνκαν Κάμπελ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αποκάλυψαν την ύπαρξη συστήματος παρακολουθήσεων Έσελον. Ένα σύστημα στο οποίο επίσης εμπλέκεται και η Κύπρος, αφού οι πληροφορίες φέρουν μέρος του συστήματος παρακολούθησης να είναι εγκατεστημένο στις βρετανικές βάσεις.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, και καθώς συνεχίζεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν γίνει στόχος κατασκοπίας, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να είναι πιο προσεκτικές. Σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι δίνονται οδηγίες στις μυστικές υπηρεσίες μέσα σε ποιο πλαίσιο μπορούν να δρουν. Όμως καθώς η τεχνολογία προχωρεί, οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να επανεξετάσουν τι μπορούν να κάνουν και τι πρέπει να κάνουν, επεσήμανε.

Πηγή: http://www.philenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία: Ξεκινάει Εισαγγελική Έρευνα Για Τις Παρακολουθήσεις

Το Φιλί Του Ιούδα! Απο Το 2010 Ήξερε Ο Ομπάμα Ότι Παρακολουθούσαν Τη Μέρκελ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου