Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

κανοποιητικά τα αποτελέσματα του ΣΤΛ παρά τη μικρή ζημιά - Στο 24% η ρευστότητα, 11% το core tier

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την άσχημη κατάσταση σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού κατάφερε να πετύχει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2012, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμιευτηρίου Λώρης Λυσιώτης, κατά την 54η Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του, ο κ.Λυσιώτης ανέφερε ότι ενώ η κερδοφορία από εργασίες ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ, οι πρόνοιες για επισφαλείς απαιτήσεις παρουσίασαν αύξηση 28,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2011, γεγονός που επηρέασε την εικόνα των τελικών αποτελεσμάτων και αντί κέρδους παρουσιάζεται ζημιά 8,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, συνέχισε, το ΣΤΛ μπόρεσε να διατηρήσει τη ρευστότητά του σε ικανοποιητικά επίπεδα και συγκεκριμένα σε ποσοστό 21% από 24% και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11% από 14% το 2011. Υπέδειξε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας επηρεάστηκε αρνητικά από τη συγχώνευση της ΣΠΕ Αγίας Φύλας με τον οργανισμό, μια απόφαση που "προσέφερε βοήθεια στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας και στις χιλιάδες μέλη της και ταυτόχρονα αποτέλεσε πράξη αλληλεγγύης και βοήθειας προς την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και προς όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα που είναι συνδεδεμένα με τον Κεντρικό Φορέα, γιατί με την αποσύνδεση της ΣΠΕ Αγίας Φύλας διαφοροποιήθηκαν θετικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Κεντρικού Φορέα και των συνδεδεμένων Συνεργατικών Ιδρυμάτων".

Οι καταθέσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στα € 1.792 εκατομμύρια, και οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά € 156 εκατομμύρια, φτάνοντας στα € 1.492 εκατομμύρια. Το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε επίσης αύξηση € 183 εκατομμύρια, φτάνοντας στα € 1,975 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στο μέλλον του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού και του Συνεργατικού γενικότερα, με δεδομένη την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που περνά στο κράτος και στην εκάστοτε Κυβέρνηση, ο κ.Λυσιώτης είπε πως καμία πολιτική δύναμη δεν θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει το χαρακτήρα των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

"Τουναντίον, επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν το ρόλο και την προσφορά του Συνεργατικού Κινήματος προς την κυπριακή κοινωνία, θα βοηθήσουν και θα συμβάλουν ώστε, το ταχύτερο δυνατό, η ιδιοκτησία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων να περάσει και πάλι στις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη τους", είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τα 74,000 μέλη του ΣΤΛ θα συνεχίζουν να το στηρίζουν.

Ο κ. Λυσιώτης ανέφερε πως "γνωρίζοντας τα δεδομένα και τις δυνατότητες του Ταμιευτηρίου μας, την εμπιστοσύνη και εκτίμηση των μελών και όλης της κοινωνίας της μείζονος Λεμεσού προς την εταιρεία μας, είμαι βέβαιος ότι, μέσα στα νέα δεδομένα που μας έχουν επιβληθεί, το ΣΤΛ θα είναι πρωτοπόρο και η συμβολή του καθοριστική στην κοινή προσπάθεια να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η κυριότητα των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στα μέλη τους, γεγονός που θα διασφαλίσει το Συνεργατικό Χαρακτήρα των Εταιρειών και τη συνέχιση του ρόλου και της προσφοράς του στα μέλη και την κυπριακή κοινωνία γενικά

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου