Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος χώρα-πρότυπο για διαχείριση κρίσεων

Με την υλοποίηση σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων σε περίοδο ειρήνης, η Κύπρος κατατάσσεται ως χώρα-πρότυπο στην ΕΕ σε αυτά τα θέματα και μετατρέπεται σε κόμβο υποστήριξης ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι με τα σχέδια ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και στέλλεται το μήνυμα ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, μπορεί να είναι παρούσα και να συμμετέχει ισότιμα με τους εταίρους της στην παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο κ. Φωτίου μιλούσε ύστερα από σύσκεψη της Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων, που ενημερώθηκε για το Βασικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας "Ζήνων" και αποφάσισε την προώθηση της ένταξης και σχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Μέλη της Ομάδας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ή εκπρόσωποί τους.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, "κύριος στόχος του βασικού αυτού σχεδίου είναι ο καθορισμός του πλαισίου και η παροχή σαφών οδηγιών για την πλήρη οργάνωση και λειτουργία του κρατικού συστήματος για διαχείριση κρίσεων σε περίοδο ειρήνης, παρέχοντας αναλυτική κατανομή αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των Υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών".

"Η αποτελεσματική αντιμετώπιση σε πραγματικό χρόνο, ασφαλώς, σοβαρών κρίσεων και καταστροφών, που είναι συχνά δύσκολο να προβλεφθούν, πρέπει να αποτελεί ψηλή προτεραιότητα ενός συντεταγμένου, σύγχρονου κράτους", είπε.

Ανέφερε ότι "τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων ανθρωπογενών ή και φυσικών ασύμμετρων απειλών, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο", προσθέτοντας ότι "αυτό έχει καταστήσει απαραίτητη τη λεπτομερή σχεδίαση και προετοιμασία για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε απειλές που είναι δυνατό να εξελιχθούν στην περιοχή κυριαρχίας ή και ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίοδο ειρήνης".

"Το Βασικό Εθνικό Σχέδιο Ζήνων αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο και οδηγό για τα Υπουργεία, για τη σχεδίαση και ετοιμασία επιμέρους ειδικών εθνικών σχεδίων, τα οποία κωδικοποιούν 22 διαφορετικές δυσμενείς καταστάσεις και σενάρια, όπως μεγάλες φυσικές καταστροφές, τεχνολογικά ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ρύπανση ακτών, και πολλά άλλα, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης του κάθε αρμόδιου Υπουργείου", σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι "μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και μπορούν να εφαρμοστούν οκτώ ειδικά εθνικά σχέδια, για παράδειγμα το Σχέδιο Εστία, το οποίο αποτελεί μέρος του Σχεδίου Ζήνων, λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία κατά την κρίση στη Συρία, παίρνοντας τα εύσημα τόσο από την ΕΕ όσο και από άλλες χώρες".

"Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να θέσουμε σε λειτουργία όλα τα επιμέρους σχέδια που προβλέπονται στο Σχέδιο Ζήνων. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα αντικείμενα της σημερινής μας συνάντησης με τους Υπουργούς, να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση της έκδοσης των επιμέρους αυτών σχεδίων, αλλά και, εκεί που χρειάζεται, η απλοποίησή τους", είπε.

Όπως ανέφερε, "κατά τη σύσκεψη αποφασίσαμε, επίσης, να προωθήσουμε την ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ζήνων και σχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης".

"Με την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, κατατάσσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα-πρότυπο στην ΕΕ σε θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων, που είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε περίοδο ειρήνης. Η Κύπρος μετατρέπεται σε σημαντικότατο κόμβο υποστήριξης ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό της ρόλο. Πέραν τούτου, στο εσωτερικό ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες μας και στέλλουμε το μήνυμα ότι η μικρή μας πατρίδα, παρά το μικρό της μέγεθος, μπορεί να είναι παρούσα και συμμετέχει ισότιμα με τους εταίρους της στην παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας", κατέληξε.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου