Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εκεχειρία μετά την "αποδέσμευση" του αεροσκάφους

Εχει τακτοποιηθεί, σύμφωνα με την Hermes Airports, «η εκκρεμότητα» όπως τη χαρακτήρισε που υπήρχε μεταξύ της εταιρείας και των Κυπριακών Αερογραμμών και αφορούσε οφειλές του αεροσκάφους το οποίο είχε κατακρατηθεί από την διαχειρίστρια εταιρεία των Αεροδρομίων της Κύπρου.

Με δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φώς της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την έκδοση διατάγματος κατακράτησης αεροσκάφους της εταιρείας ILFC το οποίο είχε εκμισθωθεί στις Κυπριακές Αερογραμμές και είχε ήδη αποδεσμευτεί από το πτητικό πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας».

Πρόσθεσε ότι «η εκκρεμότητα που υπήρχε σε σχέση με τις οφειλές του συγκεκριμένου αεροσκάφους, έχει τακτοποιηθεί και ως εκ τούτου έχει αρθεί το σχετικό διάταγμα κατακράτησης.

Εκφράζουμε τη λύπη μας που αναγκαστήκαμε να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο, οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν μας άφησαν άλλη επιλογή».

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο κ. Ασπρής «επιδείξαμε τεράστια ελαστικότητα και πολύ μεγάλη κατανόηση στις υποχρεώσεις της αερογραμμής. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι ως αεροδρόμια έχουμε τα δικά μας όρια, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε» είπε εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη της Hermes Airports «για τις τοποθετήσεις που έγιναν από μέρους της Διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

Δεν είναι σκοπός μας να υπεισέλθουμε σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση, ούτε πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για το πώς η αερογραμμή έφθασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

Ωστόσο ανέφερε «οι ισχυρισμοί των Κυπριακών Αερογραμμών σχετικά με χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν προσφερθεί στην εταιρεία, απορρίπτονται ως αβάσιμοι και είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι χρεώσεις των αεροδρομίων φέρουν την έγκριση της πολιτείας και ισχύουν για όλες ανεξαίρετα τις αερογραμμές».

O κ. Ασπρής είπε ακόμα πως «ως Hermes, αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης των αεροδρομίων της Κύπρου και δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε ρυθμίσεις οι οποίες να θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα μας για αποτελεσματική και υπεύθυνη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας. Επιθυμία μας είναι η αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς και όλες τις αεροπορικές εταιρείες» είπε και διαβεβαίωσε «ότι το πτητικό πρόγραμμα και των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Politisnews.eu το ζήτημα όχι μόνο δεν έληξε αλλά φαίνεται να έχει και βαθύτερα αίτια αφού η Hermes θεωρεί πως οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν βάλει τα κυπριακά αεροδρόμια δεύτερα στις προτεραιότητές του, όσον αφορά τις πληρωμές, πληρώνοντας πρώτα τα ξένα αεροδρόμια και καθυστερώντας τις οφειλές στα κυπριακά, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται σ’ αυτά και τη διαχειρίστρια εταιρεία το χρέος των Κ.Α.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣH

Στη δέσμευση ενός εκ των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών προχώρησε η εταιρεία Hermes, μετά από δικαστικό διάταγμα. Το διάταγμα επιδόθηκε το πρωί στα γραφεία των Κυπριακών Αερογραμμών στην Λευκωσία.
Οδηγίες ΠτΔ προς ΥΠΟΙΚ: Να κλείσει το θέμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών για επαφές με τις Κ.Α. και την Hermes, με στόχο να κλείσει το όλο θέμα το συντομότερο δυνατόν

Η Hermes, προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά από χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει στην είσπραξη τεσσάρων εκατομμυρίων που οφείλουν οι Κυπριακές Αερογραμμές προς την εταιρεία.

Το αεροσκάφος, το οποίο έχει δεσμεύσει η Hermes δεν περιλαμβάνεται στο πτητικό πρόγραμμα των Κ.Α. και ως εκ τούτου οι πτήσεις, δεν επηρεάζονται.

Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus με την ονομασία "Λεμεσός" το οποίο είχε ενοικιάσει η εταιρεία από την ILFS για έξι χρόνια και το συμβόλαιο λήγει αύριο. Σήμερα, επρόκειτο να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Hermes Airports απάντησε "ουδέν σχόλιο" στις ερωτήσεις του politis-news για το θέμα, ενώ δηλώσεις θα γίνουν από πλευράς Κυπριακών Αερογραμμών στις 12:30.

Κυπριακές αερογραμμές
Oι Κυπριακές Αερογραμμές αποδοκιμάζουν και καταγγέλλουν την πρωτοφανή σε βάρος τους και προκλητική συμπεριφορά που επέδειξε σήμερα το πρωί η εταιρεία HERMES AIRPORTS, με την οποία τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η προοπτική επιβίωσης της αεροπορικής εταιρείας της Κύπρου στην κρισιμότερη καμπή που διέρχεται δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνη Αντωνίου.

Με απαράδεκτα εκβιαστικό και ανορθόδοξο τρόπο σημείωσε η διαχειρίστρια εταιρεία των δύο κυπριακών αεροδρομίων μεθόδευσε την ακινητοποίηση ενός εκ των αεροσκαφών των ΚΑ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την είσπραξη ενός αμφισβητούμενου ποσού.

Σε διάσκεψη τύπου, Τώνη Αντωνίου είπε ότι οι Κυπριακές αερογραμμές ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και κατέβαλαν χθες στην εταιρεία ποσό 567 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης σήμερα οι ΚΑ κατέβαλαν στην Hermes ποσό ύψους 425 χιλιάδων ευρώ για να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση του αεροπλάνου.
Ο κύριος Αντωνίου είπε επίσης ότι το αεροπλάνο που ακινητοποιήθηκε προοριζόταν σήμερα για επιστροφή στην ενοικιάστρια εταιρία πράγμα το οποίο και έγινε.

Ανέφερε επίσης ότι στην διάρκεια του σ/κ, το ΔΣ των Κυπριακών αερογραμμών, 2 Υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπαθούσαν να βρούν λύση στο θέμα που παρουσιάστηκε με την Hermes, και παρ'όλα αυτά εν μέσω των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών, η Hermes προχώρησε στην κατάσχεση του αεροσκάφους.

Ο κύριος Αντωνίου σημείωσε επίσης ότι η Hermes οφείλει στις ΚΑ 4,7 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες τις οποίες πλήρωναν οι ΚΑ τα τελευταία 4 με 5 χρόνια αλλά οι Hermes δεν παραχωρούσαν αυτές τις υπηρεσίες.

Για εκβιασμό κάνουν λόγο οι συντεχνίες
Για εκβιασμό και στάση που ενδεχομένως να κρύβει αλλότρια συμφέροντα κατηγορούν την Hermes οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Στν ανακοίνωση χαρακτηρίζεται απαράδεκτη, εκβιαστική και προκλητική η ενέργεια της Hermes Airport να ακινητοποιήσει αεροσκάφος της εταιρείας, με αιτιολογικό τη μη καταβολή ενός αμφισβητούμενου ποσού.

"Η ενέργεια αυτή, τη συγκεκριμένη περίοδο, αναφέρουν οι Συντεχνίες, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους και τα κίνητρα της Hermes Airport, από τη στιγμή που οι Κυπριακές Αερογραμμές της κατέβαλαν χθες το ποσό των €567.000 έναντι υπηρεσιών που προσέφερε στην εταιρεία", αναφέρουν οι συντεχνίες.

Στην ανακοίνωση προσθέτουν ότι η Hermes Airport "που διαχειρίζεται μονοπωλιακά τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου απέδειξε με την ενέργεια της αυτή ότι δεν την ενδιαφέρει ούτε το συμφέρον της οικονομίας, ούτε του τόπου. Και αυτό από τη στιγμή που τα αεροδρόμια της Κύπρου είναι τα πιο ακριβά της Ευρώπης, γεγονός που επιφορτίζει τους ταξιδιώτες με τεράστιους φόρους, καθιστώντας τα αεροπορικά εισιτήρια από την Κύπρο πανάκριβα".

Οι Συντεχνίες καλούν την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους να στηρίξουν τις Κυπριακές Αερογραμμές και "να μην επιτρέψουν ξανά τη δυσφήμιση της από τη Hermes Airport".

Την ίδια ώρα καλούν το επιβατικό κοινό να σταθεί δίπλα στις Κυπριακές Αερογραμμές διότι η διατήρηση τους είναι προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας του τόπου.

Source : www.politis.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου