Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εορτασμοί της 90ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου σε σχέση με το Κυπριακό και η μεταφορά των σωλήνων νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα κυριαρχούν στις σημερινές πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Στο όνομα του Αλλάχ» και με μεγάλη φωτογραφία αρκετών αντρών με το ένα χέρι υψωμένο, σχηματίζοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, να παρακολουθούν δύο άλλους να σφάζουν ένα πρόβατο, γράφει ότι χθες έγιναν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του παραρτήματος της οργάνωσης νεολαίας του Τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος στα κατεχόμενα, όπου οι παρευρισκόμενοι έσφαξαν ένα αρνί και φώναζαν συνθήματα όπως «ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος» και «Η πεδιάδα της Λευκωσίας είναι φωλιά του Γκρίζου Λύκου». 

Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, σε γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» ΡΤΚ-ΔΚ, με την πολιτική της δημιουργεί στρατιά κομματικών συμβούλων του «κράτους» οι οποίοι μάλιστα δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αλλού γράφει ότι χθες το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου ένα μέρος των σωλήνων, με το οποίο θα μεταφερθεί νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ελάτε να θέσουμε ένα τέλος», γράφει ότι ο «πρόεδρος» Έρογλου στους εορτασμούς του ψευδοκράτους για την 90η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «να συνεργαστεί» ώστε να τεθεί ένα τέλος στο κυπριακό πρόβλημα. 

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η 29χρονη Χιλάλ Γκαντζαλί, η οποία πριν 5 μήνες υπέστηκε σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην σύζυγο της θείας της, αγνοείται εδώ και 2 μέρες, ενώ η οικογένεια της υποστηρίζει ότι την απήγαγε ο βιαστής της για να την αναγκάσει να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Αλλού γράφει ότι σε Τουρκία και κατεχόμενα, γιορτάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό τα ενενηντάχρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κάλεσμα για λύση», γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου στην ομιλία του κατά τον εορτασμό της 90ης επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τους Ελληνοκύπριους είπε «ελάτε πλέον να βάλουμε τελεία σε αυτό το πρόβλημα», ώστε ο κόσμος να μην μιλάει άλλο για κυπριακό πρόβλημα, αλλά για κυπριακή λύση. 

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το ΡΤΚ αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα, αυτό της προεδρίας του κόμματος και αυτό της ηγεσίας του, και για τα δύο ευθύνεται η ανικανότητα του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Αλλού γράφει ότι αρκετοί καταστηματάρχες στην εντός των τειχών πόλης της κατεχόμενης Λευκωσίας διαμαρτύρονται για την πεζοδρόμηση της περιοχής, αφού όπως υποστηρίζουν αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων και θα διώξει αρκετούς πελάτες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ελάτε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», αναφέρεται επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λύσουν μαζί το κυπριακό πρόβλημα και να μετατρέψουν όπως είπε «το όμορφο νησί μας, σε νησί σταθερότητας και ηρεμίας για τους λαούς μας, τις μητέρες πατρίδες μας και την περιοχή μας». Αλλού γράφει ότι το κινεζικό πλοίο “Zhou Shan Hai”,το οποίο μεταφέρει τις σωλήνες με τις οποίες θα γίνει η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αγκυροβόλησε χτες το πρωί στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Αλλού αναφέρει ότι ο Έρογλου δήλωσε ότι οι επισκέψεις των συνομιλητών για το Κυπριακό των δύο πλευρών, σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα, δεν πρέπει να θεωρηθούν από κανένα ότι είναι μέσο κατάργησης των συνομιλιών για συνολική λύση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Είναι παράνομο αλλά τα κτύπησαν», γράφει ότι με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, οι εθελοντές για την προστασία των άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένου κτηνιάτρων και βιολόγων, βρίσκονται σε εγρήγορση για την περίθαλψη ζώων που θα κτυπηθούν από τις σφαίρες ασυνείδητων κυνηγών. 

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μέλος της νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, στο «συμβούλιο εθνικής επιβίωσης», δήλωσε ότι ζήτησαν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο 45χρονος Αϊντίν Τσιράκογλου μαχαίρωσε τον εαυτό του στο σπίτι του, λόγω προσωπικών προβλημάτων, μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου