Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΕΛ - O Κέλτικος και τα ρατσιστικά σύμβολα

Πέρασε στα ψιλά καθώς το σημαντικό ήταν η τιμωρία με κεκλεισμένων της Νέας Σαλαμίνας αλλά τεράστια σημασία έχει η κατάληξη του σκεπτικού της δικαστικής για τον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ.

Γίνεται ρητή αναφορά σε τιμωρία των «γαλαζοκιτρίνων» με €5000 πρόστιμο για ανάρτηση στην κερκίδα από τους οπαδούς τους «Κέλτικου Σταυρού». Αυτή η ποινή δεν έκανε θόρυβο γιατί είναι η πρώτη φορά που παραπέμπονται για αυτό το λόγο, αλλά σε ενδεχόμενη δεύτερη φορά θα πέσει πρόστιμο €50000 και αγώνας κεκλεισμένων των θυρών!

Να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο σύμβολο συμπεριλαμβάνεται στα «Νεοναζιστικά και ρατσιστικά» με βάση των κατάλογο του «Fare Network» τον οποίο υιοθέτησε και η UEFA. Σε αυτόν πέραν από τον Κέλτικο συμπεριλαμβάνονται η «Σβάστιγγα», ο «Οδοντωτός τροχός», το «τρισκέλιον», το «σφυρί και το σπαθί», η «νεκροκεφαλή των SS» και πολλά άλλα.

Η σχετική αναφορά στην απόφαση της δικαστικής:

Η ανάρτηση του κελτικού σταυρού στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει και κατηγορία για ανάρτηση σημαίας με ρατσιστικό περιεχόμενο με βάση το Άρθρο 11.1 των πειθαρχικών Κανονισμών εδάφια (α) και (β).

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο παρατηρητής του αγώνα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ σε διάφορες περιπτώσεις μετά το 28ο λεπτό της αναμέτρησης αναρτούσαν σημαία με τον "κέλτικο σταυρό".

Ο κέλτικος σταυρός περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Fare σε σχέση με ρατσιστικά και νεοναζιστικά σύμβολα τον οποίο υιοθέτησε και η UEFA. Όπως αναφέρεται στον εν λόγω κατάλογο ο κέλτικος σταυρός είναι παγκόσμιο σύμβολο για την λεγόμενη υπεροχή της λευκής φυλής και ένα από τα βασικά νεοναζιστικά και ρατσιστικά σύμβολα.

Συνεπώς ο ΑΠΟΕΛ κρίνεται ένοχος και σε αυτή την κατηγορία και επιβάλλεται πρόστιμο Ευρώ 5.000,00 ως προνοεί το εδάφιο (β) του Άρθρου 11.1 των Πειθαρχικών Κανονισμών.

Επί τούτου του σημείου κρίνουμε σκόπιμο να υπογραμμίσουμε προειδοποιώντας τόσο τον ΑΠΟΕΛ όσο και όλα τα σωματεία ότι οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί προνοούν πάρα πολύ αυστηρές ποινές σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Το εδάφιο (γ) του Άρθρου 11.1 καθορίζει πως όταν σωματείο τιμωρηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά πέραν της μίας περίπτωσης "ακολούθως για κάθε νέα παράβαση θα τιμωρείται με διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000,00 Ευρώ".

Αν υπάρξει και τρίτη παραβίαση ή και περισσότερες, η Δικαστική Επιτροπή, με βάση το ίδιο εδάφιο τιμωρεί το Σωματείο "με περισσότερους από ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και/ή απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας και/ή κατακύρωση αγώνα και/ή αφαίρεση βαθμών και/ή αποκλεισμό από την διοργάνωση".

Επειδή ενδεχόμενα να μην είναι γνωστές ή να μην έγιναν πλήρως αντιληπτές οι πιο πάνω διατάξεις στα σωματεία και ακόμα περισσότερα στους υποστηρικτές τους, θεωρήσαμε σκόπιμο να τις αναφέρουμε ούτως ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη των ρατσιστικών συμπεριφορών και να αποφευχθεί η επιβολή τόσο αυστηρών ποινών στα σωματεία.

Πηγή  : http://www.24sports.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου