Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στο Υπουργικό ο προϋπολογισμός του 2014

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Πέμπτης του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2014.

Εν αναμονή των τελικών σχολίων της Τρόικας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει τον κρατικό προϋπολογισμό και νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή κάποιων στοιχείων του, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Διαφορετικά, ο προϋπολογισμός θα χρειαστεί να οδηγηθεί στο τυπογραφείο για ενσωμάτωση των αλλαγών που ενδεχομένως να επιφέρει σε αυτόν το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων και διευκρινίσεων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεδιασκέψεων, με την Τρόικα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2014, με τους διεθνείς πιστωτές της Κύπρου να επικεντρώνονται κατά την εξέταση του προϋπολογισμού, κυρίως στο μακροοικονομικό σενάριο της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα τελικά σχόλια της Τρόικας επί του προϋπολογισμού του κράτους για το 2014 θα ολοκληρωθούν κατά την επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στα 500 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι όπως ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 10% περίπου και να μην υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στα 500 εκ. ευρώ για το 2014 και μέχρι το 2016 να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα συμβάλει και στην προοπτική επανόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου