Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

«Άνοιγμα των λογαριασμών Προέδρου, υπουργών, αρχηγών» -

Νέα κίνηση από πλευράς ΑΚΕΛ έγινε σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις εις βάρος του επιθέσεις. Δίνοντας συνέχεια στα όσα είπε ο Άντρος Κυπριανού το βράδυ της Τρίτης στο ΡΙΚ, το ΑΚΕΛ έριξε χθες το γάντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων για την τελευταία πενταετία. Τους καλεί επίσης να ανοίξουν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των συζύγων τους για έλεγχο από ανεξάρτητο θεσμό της Πολιτείας.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι «θα πρέπει τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν ανώτατα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, να συνδράμουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που θα ενισχύουν τη διαφάνεια ως προς την περιουσιακή κατάσταση των ιδίων και των συζύγων τους».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η επανάληψη της πρότασης του ΓΓ του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί καθώς και το σύνολο των πολιτικών αρχηγών να δώσουν στη δημοσιότητα την εξέλιξη των περιουσιακών τους στοιχείων, για τα τελευταία 5 χρόνια». Επίσης η πρόταση προνοεί όπως «ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (τόσο των ιδίων όσο και των συζύγων τους) για έλεγχο από έναν ανεξάρτητο θεσμό της Πολιτείας. Είτε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είτε τον Γενικό Εισαγγελέα είτε τη Γενική Ελέγκτρια».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ η κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γίνει με βάση τη μεθοδολογία και τα πρότυπα που ορίζουν οι φορολογικές Αρχές του κράτους. Εκφράζεται τέλος η ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για υλοποίηση των πιο πάνω.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΡΙΚ το βράδυ της Τρίτης, ο Άντρος Κυπριανού έδωσε τα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για την ίδια κεφαλαιουχική κατάσταση που είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη περασμένου Ιανουαρίου και καλύπτουν την περίοδο 2008 μέχρι και 2012.

Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν, ως γνωστόν, τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου αλλά και της συζύγου του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυπριανού -και στις δύο περιπτώσεις- η καθαρή περιουσία του ζεύγους ήταν στις 31/12/2012 €326.479, ενώ τα εισοδήματά τους κατά την περίοδο 2008-2012 ήταν 406.861 ευρώ.

- Source: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου