Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κρίσιμο ραντεβού Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών

Κρίσιμο ραντεβού με τους Ρεπουμπλικάνους θα έχει αργά απόψε ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητώντας λύση για τη συνεχιζόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την επαπειλούμενη στάση πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα προτείνουν μια προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση θα αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο.

«Θα προσφέρουμε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να προχωρήσει μια προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους (…), με αντάλλαγμα να συμφωνήσει να συζητήσει μαζί μας για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε ώστε να λειτουργήσει και πάλι το ομοσπονδιακό κράτος και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα επείγοντα προβλήματα της Αμερικής» δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Τζον Μπένερ.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσει ο Λευκός Οίκος, δεδομένων και των δηλώσεων του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λου, ο οποίος νωρίτερα προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια».

«Υπάρχει έντονη ανησυχία από μέλη όλων των πλευρών» για την πρόταση σχετικά με την προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.

Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία 18 Ρεπουμπλικάνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει επίσης ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, Έρικ Κάντορ, καθώς και τουλάχιστον δύο στελέχη του Tea Party: Ο Στιβ Σάουδερλαντ (Φλόριντα) και η Λιν Τζένκινς (Κάνσας).



Λου: «Επικίνδυνη» η αύξηση του ορίου χρέους την τελευταία στιγμή



Η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια» προειδοποίησε το Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, καθώς απομένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.

«Η προσπάθεια να προγραμματιστεί η αύξηση του ορίου του χρέους την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη. Εάν το Κογκρέσο δεν δράσει και οι ΗΠΑ βρεθούν ξαφνικά σε θέση να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές» είπε ο Λου σε ακρόαση της Γερουσίας.

«Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει τις ευθύνες του θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά οι χρηματαγορές, η οικονομική ανάκαμψη, η απασχόληση και οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων Αμερικανών» συνέχισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις 17 Οκτωβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα που θα έχουν απομείνει στις ΗΠΑ θα ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλέον από τον όγκο των φορολογικών εσόδων.

«Εάν δεν υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα θα είναι αδύνατον να τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, όπως είναι η καταβολή των συντάξεων γήρατος, των μισθών στους στρατιωτικούς και τους βετεράνους και οι συμβάσεις με τους ιδιώτες υπεργολάβους, για πρώτη φορά στην ιστορία μας» τόνισε ο Τζακ Λου.

Ο υπουργός απάντησε, επίσης, στους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν ότι το κράτος μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένες υποχρεώσεις του, όπως στην καταβολή των τόκων επί των δανείων, αποτρέποντας έτσι ένα «σοκ» στις αγορές ομολόγων.

«Όπως έχουν κρίνει στο παρελθόν κυβερνήσεις που προέρχονταν και από τα δύο κόμματα, οι προτάσεις αυτές, με τις οποίες δημιουργούνται προτεραιότητες, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Συνιστούν μια ανεύθυνη άρνηση μιας ουσιώδους αξίας των ΗΠΑ: από το 1789, όποιο και αν ήταν το κόμμα (στην εξουσία), ο πρόεδρος και το Κογκρέσο τιμούσαν πάντα τις δεσμεύσεις τους» κατέληξε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:32

Οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2014 στις ΗΠΑ δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται τις εκλογικές συνέπειες, ελπίζουν, ωστόσο, να επωφεληθούν από την καθήλωση των αμερικανικών πολιτειακών θεσμών.

Στις 4 Νοεμβρίου 2014 οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ανανεώσουν την κοινοβουλευτική συγκατοίκηση που έχει παραλύσει την Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο 2011 ή να δώσουν τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στο ίδιο κόμμα.

Στην παρούσα κρίση, οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι θα επωφεληθούν από την παράλυση που έχει προκαλέσει η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικάνων.

«Οι μέρες της πλειοψηφίας τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μετρημένες, εάν συνεχίσουν έτσι» δήλωσε ο Μπραντ Γούντχαουζ, πρώην εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος των Αμερικανών για την Αλλαγή (Americans for Change).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Public Policy Polling (PPP), 17 από τις 24 εκλογικές περιφέρειες που έχουν εκλέξει Ρεπουμπλικάνο αντιπρόσωπο στη Βουλή, σκοπεύουν το 2014 να επιλέξουν Δημοκρατικό υποψήφιο.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την εγκυρότητα τέτοιων δημοσκοπήσεων, θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι η σημερινή κρίση έχει πλήξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τουν Ινστιτούτου Gallup της προηγούμενης εβδομάδας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συγκεντρώνει μόνο το 28% της θετικής γνώμης και βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό αντιδημοφιλίας από το 1992 -οπότε το Ινστιτούτο άρχισε να θέτει το ερώτημα αυτό.

Έρευνα του Ινστιτούτου Quinnipiac αναφέρει ότι εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε Δημοκρατικό υποψήφιο, έναντι 34% που θα ψήφιζε Ρεπουμπλικάνο.

Η δημοφιλία του Μπαράκ Ομπάμα έχει επίσης πληγεί, αλλά οι ψηφοφόροι είναι «περισσότερο οργισμένοι κατά των Ρεπουμπλικάνων, παρά κατά των Δημοκρατικών», σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Quinnipiac, Πίτερ Μπράουν.

Ο Κάιλ Κόντικ, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δηλώνει ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής».

Παρά τα όσα αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η πίστη τους στις παραδοσιακές αρχές θα εγγυηθεί την νίκη τους στις εκλογές και εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να αντιτάσσονται στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας και να ζητούν μείωση των δημοσίων δαπανών.

«Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι κάνουν καλή δουλειά» δηλώνει ο Ντάνιελ Σκαρπινάτο, εκπρόσωπος του αρχηγείου της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Στο κάτω-κάτω, δεκατρείς μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα στην πολιτική...» πρόσθεσε ο ίδιος.


Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου