Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Π.Κληρίδης: Δικαίως βάλλεται ο Χριστόφιας για την οικονομία

Δικαίως βάλλεται ο Δ.Χριστόφιας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου, αλλά δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για αυτήν, δήλωσε ο τέως γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης σε συνεντευξη εφ' όλης της ύλης στα "60 λεπτά".

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε σφάλματα για τα οποία δεν είχε κανένα συμφέρον. Έδωσε ως παράδειγμα τη απόφασή του για αναστολή της δίωξης του Αθανάσιου Ορφανίδη η οποία έβλαψε, είπε την εικόνα του, αλλά όπως είπε δεν το μετάνιωσε.

Δικαίως βάλλεται ο Δ. Χριστόφιας για το οικονομικό έγκλημα

Δικαίως βάλλεται για την οικονομία ο Δ. Χριστόφιας, τόνισε ο Πέτρος Κληρίδης. «Δεν γίνεται να μην έχει ευθύνες για την οικονομία αλλά δεν είναι ο μόνος», είπε χαρακτηριστικά. Ευθύνες, είπε έχει και η Βουλή μεταξύ άλλων, γιατί όπως είπε δεν έβαζε φραγμό στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

«Φέρει ευθύνη ο Χριστόφιας γιατί δεν μπήκαμε νωρίτερα στο μνημόνιο. Πολλοί μπορούν να έχουν ευθύνη. Αναμφίβολα και η Κυβέρνηση φέρει ευθύνες", υποστήριξε. Ο Πέτρος Κλκηρίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Δημήτρης Χριστόφιας να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αν διαφανεί ότι οι συμπεριφορές του, οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας.

Διαπίστωσα το παράνομο της επιτροπής για την οικονομία αλλά δεν το είπα
Σε σχέση με την ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, ο Πέτρος Κληρίδης, επεσήμανε ότι αν και διαπίστωσε το παράνομο της επιτροπής, δεν το ανέφερε στον Πρόεδρο αλλά στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε αντίθετη άποψη και αυτό, είπε, ήταν ένα από τα λάθη του.

Για το πόρισμα ανέφερε ότι ο κόσμος επένδυσε τεράστιες προσδοκίες αλλά φάνηκε, τόνισε ότι η ερευνητική επιτροπή απέτυχε να ανταποκριθεί. «Κακώς δεν έλαβε υπόψη τις τράπεζες», ανέφερε. Σε ότι αφορά το θέμα της κατάθεσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο κ. Κληρίδης συμφωνεί είπε με τις τοποθετήσεις του νέου ΓΕ ότι έπρεπε η επιτροπή να χειριστεί το θέμα.

Τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί το ανακριτικό έργο για να διαφανεί η αλήθεια. «Στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής δεν διαφαίνονται αν υπάρχουν ένοχοι. Πρέπει να συγκεντρωθεί το υλικό για τα ποινικά αδικήματα και να προχωρήσουν», δήλωσε.

Θα πρέπει, υποστήριξε, να συγκεκριμενοποιηθεί η ατομική ευθύνη προσώπων για ποινική δίωξη. Μάλιστα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε ότι θα πρέπει να επιταχθούν εμπειρογνώμονες για να βρεθούν οι ένοχοι.

Εξ αμελείας το αδίκημα Χριστόφια για το Μαρί
Κληθείς να σχολιάσει το χειρισμό του απέναντι στο Δημήτρη Χριστόφια μετά την τραγωδία στο Μαρί, ο Πέτρος Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολος ο τρόπος χειρισμού. «Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να ζητήσω άρση ασυλίας του Δ. Χριστόφια και αυτό θα με ανέβαζε στους 7 ουρανούς», επεσήμανε

« Ήταν αδίκημα εξ αμελείας και δεν υπήρχε σαφής προειδοποίηση προς τον Δ. Χριστόφια ότι ήταν επικίνδυνα τα εμπορευματοκιβώτια", τόνισε. "Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η αντίθετη άποψη είναι λανθασμένη. Γινονταν εκδηλώσεις έξω από τη Γενική Εισαγγελία, περιλαμβανομένου του ΕΛΑΜ. Αυτοί καθοδηγούσαν και τους μαθητές", τόνισε.

Έχετε δει πολλές περιπτώσεις που διώχθησαν υπουργοί ή αξιωματούχοι της ΕΦ, διερωτήθηκε ο Π. Κληρίδης. "Υπάρχει δικαστήριο να υποδείξει στη Κυβέρνηση πως θα χειριστεί την ΕΦ;". Όλη η κριτική για το Μαρί, είπε, γίνεται γιατί δεν έχει διωχτεί ο Δ. Χριστόφιας. "Ο Γ.Ε, είπε, διαβάζει, αποφασίζει και σταθμίζει", τόνισε.

Η ερευνητική για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς
Ο Πέτρος Κληρίδης, σε αντίθεση με την ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η ερευνητική για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, τυγχάνει σωστών χειρισμών αφού δεν αρνήθηκε να εισέλθει σε θέματα ποινικών διώξεων. «Καλώς διώχθησαν τα άτομα που διώχθησαν ακόμη κι αν είναι πρωτοκλασάτα μέλη κόμματος», τόνισε.

Δεν θέλησε ωστόσο, να σχολιάσει τα όσα δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η νομική υπηρεσία δεν φτιάχνει ψευδής υποθέσεις. "Ο Α. Κυπριανού είναι σοβαρός άνθρωπος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα αλλά τονίζω ότι η νομική υπηρεσία δεν θα έφτιαχνε ψευδείς υποθέσεις".

Ποινικοποίηση πολιτικής ζωής
Στο ερώτημα αν υπάρχει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο Πέτρος Κληρίδης, ανέφερε ότι παρερμηνεύθηκε η δήλωσή του, για την αντίθεσή του, στη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. "Να χρησιμοποιούμε τον ποινικό νόμο για να διώξουμε ένα άτομο για τις πολιτικές του απόψεις είναι απαράδεκτο", επεσήμανε.

Οι σχέσεις ΔΚΤ - Κυβέρνησης
Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΔΚΤ και Κυβέρνησης ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι αντιδικίες είναι θέμα επιβολής της μίας εξουσίας στην άλλη. «Στη δική μου κρίση οι θεσμοί θα πρέπει να συνεργάζονται», είπε. Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα του Νίκου Αναστασιάδη να παραπέμψει το διοικητή στο Ανώτατο, αλλά είπε έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, υποστήριξε ότι από όλους τους προέδρους με τους οποίους συνεργάστηκε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος άκουγε καλύτερα απ’ όλους το δικηγόρο του.

Το αίσθημα της ατιμωρησίας, δεν εξαντλείται στο δικαστήριο
Δεν εξαντλείται στο δικαστήριο η ατιμωρησία, δήλωσε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας. Γιατί πάντα εννοούμε την καταδίκη σε ποινική υπόθεση στο δικαστήριο διερωτήθηκε.

Δεν πρέπει να γίνονται οι παρελάσεις με τα μαύρα
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα ταραχοποιά στοιχεία να δρούν στη κοινωνία και πρέπει είπε να λάβουμε τα μετρα μας. Μάλιστα σε ότι αφορά τις καταγγελίες του Α.Κυπριανού σε σχέση με οργανώσεις, είπε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. «Οι παρελάσεις με τα μαύρα δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές», είπε χαρακτηριστικά.

Φεύγει με πικρία
Τέλος, εξέφρασε την πικρία του για την έντονη κριτική που δέχθηκε από δικηγόρους σε σχέση με τις υποθέσεις «Ήλιος» και «Μαρί» ενώ όπως είπε αποχαιρετά τη Νομικη Υπηρεσία με ποικίλα αισθήματα τα οποία μπορεί να έχει κάποιος με υπηρεσία 40 ετών.

- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου