Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ναμί: Οι Ελληνοκύπριοι μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν

Την στιγμή που η Κύπρος αναμένει την επανέναρξη των συνομιλιών, ο «Υπουργός Εξωτερικών» και πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά την ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Ναμί ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν αποδέχεται το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο προτείνει ο ΟΗΕ.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο πρότεινε ο ΟΗΕ. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτό το ανακοινωθέν», δήλωσε στο «Μπαϊράκ» ο κ. Ναμί. Ο κ. Ναμί δήλωσε ότι η έναρξη των συνομιλιών στις 4ης Νοεμβρίου εξαρτάται από την ανακοίνωση του κοινού ανακοινωθέντος. Την τελευταία περίοδο οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών πραγματοποιούν επαφές για την δημιουργία του εν λόγω ανακοινωθέντος.

Γιατί οι δυο πλευρές δεν συμφωνούν για το κοινό ανακοινωθέν; Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την εισαγωγή της αρχής της μιας κυριαρχίας και του ενός κράτους, σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν το 2008, στο τελικό κείμενο. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται υπέρ της άμεσης εισαγωγής της συγκεκριμένης αρχής στο τελικό κείμενο και την διεξαγωγή συζήτησης γύρω από το ζήτημα της διακυβέρνησης, ένα σημείο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα μας.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση», τόνισε ο κ. Ναμί. Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες, ο κ. Ναμί ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να παρέχουν μονάχα «τεχνική υποστήριξη» στις συνομιλίες.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου