Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Διοικητής: Δεν παραιτούμαι

Δεν παραιτείται διαμηνύει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, με συνέντευξή του στους Financial Times, καθώς δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η σωστή ενέργεια.

Παραδέχεται, όμως, ότι οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δυσλειτουργικές, γεγονός, που όπως αναφέρει, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Διαφωνεί, μάλιστα, με την εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές θ' αρθούν μέχρι τον Ιανουάριο.

Κατά το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για άρση των περιορισμών έως τον Ιανουάριο είναι «πολύ φιλόδοξο».

Όπως εξηγεί, ίσως χρειαστεί ένας χρόνος από τώρα, πριν η χώρα πετύχει τους στόχους της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, που αποτελεί το ορόσημο για την άρση των περιορισμών.

Ο κ. Δημητριάδης, που είχε παλαιότερα προβλέψει πως μέχρι τώρα οι περιορισμοί θα είχαν αρθεί, όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, επιμένει ότι οι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεννόηση με την Τρόικα, ήταν «εξαιρετικοί».

Όπως αναφέρει, «η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε την πρωτοβουλία σε ενέργειες, που σταμάτησαν την Κύπρο από το να πέσει στον γκρεμό».

Ο Πανίκος Δημητριάδης προσθέτει ότι «η νέα Αρχή, που ασχολείται με τις τράπεζες, που έχουν καταρρεύσει είναι δυσλειτουργική και γραφειοκρατική».

Δηλώνει επίσης ότι η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό. Αναφέρει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 είναι τώρα περίπου στο 12,5% και θα παραμείνει πάνω από το 9% καθ’ όλη την τριετία της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε συμπαγή στάση στη μακρόσυρτη διαδικασία κουρέματος των καταθέσεων. «Έχουμε υπερασπιστεί εκατοντάδες υποθέσεις σε περιφερειακά δικαστήρια και δεν έχουμε χάσει καμία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η συνέντευξη του Διοικητή στους Financial Times, που δημοσιεύθηκε χθες, δόθηκε την περασμένη Τρίτη.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου