Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Και τώρα, η πολιομυελίτιδα!

Τουλάχιστον δύο άτομα στη Συρία εμφάνισαν πολιομυελίτιδα, μια ασθένεια την οποία προσπαθεί να εξαλείψει από τον πλανήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις. Η επικίνδυνη ασθένεια θα ερχόταν να προστεθεί στα κρούσματα τύφου, ηπατίτιδας και ιλαράς.

«Δεδομένης της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών τόσο εντός της Συρίας όσο και στα σύνορα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών, οι επιδημίες είναι αναπόφευκτες» προειδοποίησε ο Δρ Ζαουάντ Μαζούρ, διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο γραφείο του ΠΟΥ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιθανά κρούσματα πολιομυελίτιδας αναφέρθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην επαρχία Ντέιρ Αλ-Ζουρ, και οι προκαταρκτικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Δαμασκού δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο δείγματα είναι θετικά.

Το συριακό υπουργείο Υγείας επαγρυπνεί τώρα για νέα περιστατικά πολιομυελίτιδας, ωστόσο ενδεχόμενη επιδημία της ιογενούς ασθένειας θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των νοσοκομείων έχει πάψει να λειτουργεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το 70% του προσωπικού έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ καταγράφει αύξηση των περιστατικών για τρεις σημαντικές ασθένειες, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και την ιλαρά.

Η κατάσταση στη Συρία έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας παραμένει ενδημικός σε τρεις χώρες, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία, ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν φέτος και στη Σομαλία. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν δεχθεί επιθέσεις, λόγω φόβων ότι το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να προκαλεί στειρότητα ή άλλες ασθένειες.

Το θετικό είναι ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί φέτος στις τρεις αυτές χώρες. Στη διάρκεια του 2013 έχουν αναφερθεί συνολικά 181 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Σομαλία.

Η πολιομυελίτιδα προκαλείται από ιό ο οποίος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και συχνά προκαλέσει παράλυση. Μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένο νερό και τρόφιμα, μπορεί όμως να προληφθεί με ένα σχετικά φθηνό εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, αν η πολιομυελίτιδα εξαφανιζόταν από τον πλανήτη έως το 2015, το οικονομικό όφελος για την ανθρωπότητα θα έφτανε τα 40 με 50 δισ. δολάρια έως το 2035.

Μέχρι σήμερα η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη είναι η ευλογιά.

Source : politis.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου