Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Μητρ. Βασίλειος: Μεγάλο ενδιαφέρον από Ρωσία για στήριξη Κύπρου

Την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για στήριξη της Κύπρου στο διεθνή χώρο, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε τον θεμέλιο λίθο στον ελληνικού ρυθμού, Ιερό Ναό των Αγίων Μυροφόρων στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μητροπολίτης μετέβη στην Αγία Πετρούπολη επικεφαλής αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του Βιτάλι Μολονόφ, Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών στο Κοινοβούλιο της Αγίας Πετρούπολης.

Στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίας Βασίλειος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αγία Πετρούπολη είχε «ουσιαστική συνάντηση και συνομιλία τόσο με τον κ. Μολονόφ όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής της πόλης. Τους θέσαμε το θέμα των κατεχόμενων εκκλησιών μας, το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο με την από το 1974 τουρκική εισβολή και κατοχή, το πρόβλημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό».

Πρόσθεσε πως «φαίνεται να υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για στήριξη της Κύπρου από τη ρωσική πλευρά. Μετά το ενδιαφέρον αυτό που έχει επιδειχθεί για ακόμα μια φορά, θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε με τους Ρώσους αξιωματούχους τρόπους πίεσης προς την Τουρκία ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε τους κατεχόμενους ναούς μας και να συντηρήσουμε κάποιες εκκλησίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε πως με τους Ρώσους αξιωματούχους έχουν συζητήσει και θέματα θρησκευτικού τουρισμού και πρόσθεσε πως «η προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου όχι μόνο των εκκλησιαστικών αλλά και του τουρισμού είναι δύο από τους στόχους της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη. Ταυτόχρονα θέλουμε να προάγουμε και τις ανθρώπινες σχέσεις με επισκέψεις παιδιών από τη Ρωσία σε κατασκηνώσεις της εκκλησίας στην Κύπρο και αντίστροφα».

Αναφερόμενος στην εκκλησία, της οποίας το θεμέλιο λίθο έθεσε το περασμένο Σάββατο, ο Κωνσταντίας Βασίλειος είπε πως «υπήρχε η ιδέα για να κτιστεί στην Αγία Πετρούπολη μια εκκλησία ελληνικού ρυθμού. Μετά από συζητήσεις που είχαμε δώσαμε στους ειδικούς το αρχιτεκτονικό σχέδιο ενός μικρού βυζαντινού ναού με τρούλο, στο πρότυπο δηλαδή του Ιερού Ναού Αγίου Επιφανίου που βρίσκεται στο Λιοπέτρι» είπε και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη εκκλησία θα αποτελέσει και το κέντρο για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

Είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αγία Πετρούπολη είχε επαφές με τον Βοηθό Επίσκοπο με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Μυροφόρων στα ελληνικά από Ρώσο ιερέα ο οποίος κατέχει την ελληνική γλώσσα, δεδομένου ότι υπάρχει μικρή μειονότητα Ελλήνων.

Πρόσθεσε ότι τόσο ο κ. Μολονόφ όσο και άλλοι Ρώσοι πολίτες διαθέτουν οικίες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ανέφερε ότι ο λόγος που κλήθηκε για να θέσει τον θεμέλιο λίθο της εκκλησίας ήταν ακριβώς για να επιτευχθεί περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών, δεδομένου ότι αρκετοί Ρώσοι εκκλησιάζονται στους Ιερούς Ναούς και παρακολουθούν την ελληνική Θεία Λειτουργία, δεδομένου όπως εξήγησε «η χριστιανική λειτουργική παράδοση είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν χτίσει τη δική τους θρησκευτική λατρεία».

Ανέφερε ακόμα ότι στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου θα χτιστεί εκκλησία ρωσικού ρυθμού ώστε να εκκλησιάζονται οι Ρώσοι που βρίσκονται στη περιοχή, δεδομένου ότι υπάρχει ιερέας από τη Λευκορωσία τον οποίο χειροτόνησε ο ίδιος και τελεί τη Θεία Λειτουργία στην ρωσική γλώσσα.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου