Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Σωστή διαχείριση των €10 δισ. για αποφυγή νέου μνημονίου

Την ανάγκη να διαχειριστούμε σωστά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει η δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, προκειμένου να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 «Πρέπει να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς χωρίς να χρειαστούμε πρόσθετο δάνειο», που θα συνεπάγεται νέο πρόγραμμα με την Τρόικα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουμε αντλήσει το 47% των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι μέχρι το 2016 δεν έχουμε άλλες πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης πέρα των 10 δισ. ευρώ που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2014, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έξοδος από το μνημόνιο ισοδυναμεί και προϋποθέτει επάνοδο στις αγορές, κάτι που επιβάλλει την έγκαιρη, αποτελεσματική και πλήρη υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές από την Άνοιξη του 2011 και τόνισε ότι δεν έχουμε περιθώριο αύξησης των δαπανών μέσω του δανεισμού που θα κάλυπτε ελλείμματα, ενώ τα περιθώρια δανεισμού από την εσωτερική αγορά έχουν από καιρό εξαντληθεί.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μια επιλογή, αλλά κάτι που η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει, καθώς αρκετές εξοικονομήσεις από τις οποίες προτείνουμε έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό με την ίδια αυστηρότητα που εξέταζε τον προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια όταν και ο ίδιος ήταν μέλος της Επιτροπής.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου