Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Στην τελική ευθεία της ανακεφαλαιοποίησής η Ελληνική

Στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίησή της εισέρχεται από σήμερα η Ελληνική Τράπεζα.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοί της καλούνται να συμμετάσχουν στην προσφορά για την απόκτηση νέων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας γίνεται, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Ομίλου με τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρηθεί η αυτόνομη πορεία του.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της PIMCO και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, η Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 294 εκ. ευρώ για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδας «Σ» η Διοίκηση της Τράπεζας έχει προβάλει εκτεταμένα το Σχέδιο αυτό σε διάφορους επενδυτές, κυρίως ξένους, αλλά και Κυπρίους, σε ένα ευρύ πλαίσιο παρουσιάσεων, καλώντάς τους να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Από πλευράς Τράπεζας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την προσπάθεια εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων, ώστε η Ελληνική να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδίους πόρους.

Μέσα από την υλοποίηση του Σχεδίου, η Τράπεζα προσβλέπει στην ενίσχυση του Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε ποσοστό 9% και να διαμορφώσει κεφάλαια στο ύψος αυτών, που καθόρισε η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO, ώστε να διασφαλιστεί η αυτόνομη και εύρυθμη λειτουργία της.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα από την 1η Νοεμβρίου του 2014 εντάσσεται στην εποπτεία του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, τη Russian Commercial Bank (Cyprus) και το Συνεργατισμό, λόγω αλλαγών στο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο, οι οποίες επικυρώθηκαν στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

Για να ενταχθούν στο Μηχανισμό οι τράπεζες πρέπει να είναι ανακεφαλαιοποιημένες.

Ο έλεγχος των τραπεζών, που θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, θα διενεργηθεί από εμπειρογνώμονες με stress tests, τα οποία θα γίνουν το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου