Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Συναγερμός για κάμερες στους δρόμους

Κάμερες σε τρεις πολυσύχναστες λεωφόρους της Λευκωσίας εγκατέστησε το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος «ΔΙΑΥΛΟΣ», που σκοπό έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ευφυών μεταφορών στους δρόμους. 

Ωστόσο, η μη γνωστοποίηση του θέματος προκάλεσε πονοκεφάλους στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννη Δανιηλίδη, ενώπιον του οποίου υποβλήθηκαν παράπονα για «φακέλωμα» και παρακολουθήσεις.

Μάλιστα, επειδή η μια κάμερα εγκαταστάθηκε στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή (βλέπε φωτο) πλησίον του Μετοχίου Κύκκου, οι υποψίες στράφηκαν προς τις πρεσβείες της Ρωσίας και της Αμερικής, οι οποίες βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω.

Από τη διερεύνηση που έγινε από το Γραφείο του κ. Δανιηλίδη, που να σημειωθεί δεν ενημερώθηκε επί του προκειμένου, διαπιστώθηκε ότι όντως, πρόκειται για κάμερες τελευταίας τεχνολογίας που εγκαταστάθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και που αναμένεται να λειτουργήσουν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων.

Οι κάμερες θα δίνουν διαρκώς πληροφορίες σε ζωντανό χρόνο για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, με στόχο την ελάφρυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και της έγκαιρης ενημέρωσης των οδηγών μέσω πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων που θα εγκατασταθούν στους δρόμους.

Τέτοιου είδους κάμερες, με δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων, εγκαταστάθηκαν και στη λεωφόρο Στροβόλου κοντά στο Δημαρχείο καθώς και στη λεωφόρο Αθαλάσσας πλησίον αλυσίδας εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης.
Όπως μας λέχθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, δρομολογείται η εγκατάσταση άλλων δυο καμερών, στη συμβολή Θεμιστοκλή Δερβή και Σπύρου Κυπριανού (φώτα Γαβριηλίδη) και στην είσοδο της Λευκωσίας (φώτα Καλησπέρα).

Οι κάμερες θα ελέγχονται από κέντρο χειρισμού που θα λειτουργεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ εικόνα από τις κάμερες θα λαμβάνει και το Αρχηγείο Αστυνομίας (Τροχαία) για ρύθμιση της κυκλοφοριακής κίνησης, όταν και εφόσον δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Από το γραφείο του κ. Δανιηλίδη μάς διαβεβαιώθηκε ότι θα τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των καμερών στους δρόμους για να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάχρηση.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου