Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Λύση με άρωμα από φυσικό αέριο...

- Βασικοί παίχτες στηρίζονται σε συμφωνία μέχρι το 2014
- Ποιοι θέλουν να βάλουν χέρι στον φυσικό μας πλούτο;
- Προσπάθεια ανατροπής των τετελεσμένων
- Πονοκεφαλιάζει τους διεθνείς παίκτες το Κυπριακό
- Σκηνικό για λύση – εξπρές, εδώ και τώρα

Εξελίξεις που θα σημειωθούν το 2014 στον τομέα του φυσικού αερίου οδηγούν τους εκτός Κύπρου βασικούς παίχτες του Κυπριακού να διαμορφώσουν σκηνικό για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος, θα οριστικοποιηθούν συμβόλαια για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην περιοχή του Βασιλικού, με πολλές εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Παράλληλα, οι εταιρείες ENI και TOTAL, που τώρα διενεργούν σεισμικές έρευνες σε κυπριακά τεμάχια, το 2014 θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Το ίδιο θα πράξει και η NOBLE, που θα διενεργήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα, θα υπογραφεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου Ισραήλ (τέλος Νοεμβρίου), ενώ η Λευκωσία θα επιδιώξει συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο.

Ηνωμένα Έθνη, Τούρκοι, Αγγλο-αμερικανοί όπως και Ευρωπαίοι θεωρούν πως το Κυπριακό θα πρέπει να κλείσει πριν να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ. θέλοντας λοιπόν να ενεργήσουν πριν από όλα αυτά, τα ΗΕ έχουν διαμορφώσει έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει μια διαδικασία – εξπρές, η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Αυτό επιχειρεί να κάνει μέσα από τα άτυπα έγγραφά του και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος υποδεικνύει πως η διαδικασία θα πρέπει να κρατήσει μόλις «μερικούς μήνες».

Οι εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου το 2014 σπρώχνουν την Τουρκία και διεθνείς παίχτες να στήσουν σκηνικό για διαδικασία – εξπρές στο Κυπριακό και λύση μέχρι και τον μήνα Μάρτιο, γεγονός που συνάδει και με τις τ/κ θέσεις.

Πέραν από το γεγονός ότι Ηνωμένα Έθνη, Τούρκοι, Αγγλο-αμερικανοί όπως και Ευρωπαίοι θεωρούν πως το Κυπριακό θα πρέπει να κλείσει πριν να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο φυσικό αέριο, οι Τούρκοι εκτιμούν πως η εμπλοκή τους στην εκμετάλλευση του κυπριακού αερίου, είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε απευθείας, θα πρέπει να γίνει πριν αρχίσει η εκμετάλλευση.

Είναι σαφές πως τα συμφέροντα και οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω του ΦΑ είναι μεγάλα και οι πρωταγωνιστές θέλουν να απαλλαγούν από τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού. Επιδιώκουν συνεπώς να προλάβουν τις εξελίξεις που θα σημειωθούν προσεχώς στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα λοιπόν, εντός του 2014 θα οριστικοποιηθούν συμβόλαια για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην περιοχή Βασιλικού, με πολλές εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Παράλληλα, οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL, που τώρα διενεργούν σεισμικές έρευνες σε κυπριακά τεμάχια, το 2014 θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Το ίδιο θα πράξει και η NOBLE, που θα διενεργήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα θα υπογραφεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου – Ισραήλ (τέλος Νοεμβρίου θα γίνει η καθοριστική συνάντηση των δύο πλευρών), ενώ η Λευκωσία θα επιδιώξει συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο.

Θέλοντας, λοιπόν, να ενεργήσουν πριν από όλα αυτά, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμορφώσει έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει μια διαδικασία – εξπρές, η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Το αποτέλεσμα, είτε λύση είτε αδιέξοδο, θα αξιολογηθεί στο τέλος της διαδρομής, παραπέμποντας εν πολλοίς στις διαχρονικές προσπάθειες της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους που βαθμηδόν θα οδηγήσει σε αναγνώρισή του.

Η Τουρκία – και σε αυτήν τη φάση – κινείται επικοινωνιακά και με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η Τουρκία παρουσιάζεται «έτοιμη για λύση», δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας και επιδιώκει είτε μια συμφωνία στα μέτρα της είτε μια αποτυχία, την οποία θα φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, βασιζόμενη και στο προηγούμενο του σχεδίου Ανάν.

Σήμερα, θα συναντηθούν εκ νέου οι δύο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ερτούγ, για να συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά τη διαμόρφωση της κοινής δήλωσης.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου