Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η επιχειρηματική καινοτομία ανταμείβεται αδρά! 6.200.000 ευρώ σε 41 επιχειρήσεις στην Κύπρο

Σαράντα μία προτάσεις επιχειρήσεων εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου, που πραγματοποιήθηκε στο CIIM, παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, οι συνολικές δαπάνες των έργων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση ανέρχονται στα 6,2 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια χρηματοδότηση να φθάνει τα 3,9 εκατ.

Η πλειοψηφία των προτάσεων που εντάχθηκαν στο Σχέδιο αφορούσε τον τομέα της πληροφορικής, όπου επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση 16 προτάσεις. Εγκρίθηκαν επίσης οκτώ προτάσεις για τον τομέα της βιομηχανίας, πέντε προτάσεις για τον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού και της φαρμακευτικής, τέσσερις για τον τομέα της εκπαίδευσης, δύο για τον τομέα της ενέργειας, δύο για τον τομέα των ηλεκτρονικών και από μία πρόταση για τους τομείς των κτιριακών εγκαταστάσεων, της νανοτεχνολογίας, της αεροπλοΐας και της γεωργοκτηνοτροφίας.

Το Σχέδιο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί ξανά με μικρές βελτιώσεις και αναμένεται ότι σε νέες προσκλήσεις θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων για να ενταχθούν σε αυτό.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η στρατηγική του Υπουργείου για την καινοτομία, η οποία συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 2020», θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να αναστρέψει την πτωτική τάση στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Κύριοι στόχοι αυτής της στρατηγικής, όπως ανέφερε, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για συμμετοχή των κυπριακών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ιδιωτικά κεφάλαια και κεφάλαια υψηλού κινδύνου, καθώς και άλλες χρηματοδοτήσεις, η δημιουργία και ενίσχυση δικτύων συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, καθώς και με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οργανισμούς, η ενίσχυση των δομών και υποδομών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος καινοτομίας και η προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία γενικότερα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να συνεχίσει τον ουσιαστικό διάλογο με τις επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη διαμόρφωση πολιτικής μέχρι τις λεπτομέρειες στα Προγράμματα και Σχέδια του Υπουργείου για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014 – 2020.

Όπως αναφέρθηκε από τον Διευθυντή του CIIM Θεόδωρο Παναγιώτου τους τελευταίους έξι μήνες έχει υπάρξει μια αναβάθμιση της σημασίας της επιχειρηματικής καινοτομίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανάγκης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε ότι η απουσία γόνιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, χρηματοδότησης και ανάλυσης του επιχειρηματικού κινδύνου, επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας –που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο- και του ρόλου του κράτους, από το κυπριακό οικονομικό σκηνικό εμποδίζουν την Κύπρο να αξιοποιήσει την αναβάθμιση της επιχειρηματικής καινοτομίας που παρατηρείται του τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του CIIM υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του κράτους το οποίο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη διαμόρφωση ενός γόνιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής ανάπτυξης και την εδραίωση της επιχειρηματικής κουλτούρας.

Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει δείξει τις αδυναμίες του και η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της επιχειρηματικής καινοτομίας με στόχο τη μετατροπή της σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο με έξυπνες επενδύσεις, τονίστηκε από πλευράς του Αντιπροέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι με δεδομένο ότι είμαστε οικονομία υπηρεσιών μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, τα οποία θα βοηθήσουν τα μέγιστα την οικονομία και τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να καινοτομήσει και ότι το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος, καθώς και τα δυνατά πλήγματα που δέχθηκαν οι πολίτες και οι κυπριακές επιχειρήσεις από τους επαχθείς όρους των δανειστών έχουν προκαλέσει μαρασμό σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση του κύκλου εργασιών πολλών επιχειρήσεων και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το έμφυτο πείσμα των Κυπρίων για επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριοποίηση, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η σκληρή εργατικότητα των Κυπρίων και η ανήσυχη νεολαία με νέες ιδέες, δυναμισμό και θέληση αποτελούν τα βασικά συστατικά για ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Πηγή: http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου