Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ευτυχισμένη στα ασφαλή χέρια ειδικών η Μαρία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» μιλάει στο kathimerini.gr για την ψυχολογική κατάσταση του κοριτσιού και το νέο του περιβάλλον.

Χαρούμενη για το νέο της ξεκίνημα στα ασφαλή χέρια των ειδικών βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου φιλοξενείται προσωρινά το κατάξανθο κορίτσι με τα γαλανά μάτια που ακούει στο όνομα Μαρία και το οποίο βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στο kathimerini.gr, είναι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση.

«Αν και το νοσοκομείο γενικά σαν χώρος δεν είναι κατάλληλος και σε αντίθεση με την πρώτη μέρα που ήταν σε κατάσταση φρίκης, η μικρή Μαρία νιώθει πλέον την απόλυτη ηρεμία. Ένιωσε θαλπωρή, ζεστασιά ενώ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον καθαρό» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Είμαι ευτυχισμένη» δήλωσε η Μαρία
Εξάλλου, αν και οι κουβέντες που μπορεί να πει στα ελληνικά είναι λιγοστές, καθώς το κορίτσι μιλάει στη γλώσσα των Ρομά, βρήκε τη δύναμη να ψελλίσει δύο μόνο λέξεις που κρύβουν μέσα τους όμως όλη την ουσία.

Είμαι ευτυχισμένη«» είπε το κορίτσι στην ψυχολόγο που το παρακολουθεί, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννόπουλος δεν ζητάει κανέναν από το περιβάλλον στο οποίο ζούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες και προσπαθεί να μάθει ελληνικά.

Μεγαλύτερη από τεσσάρων ετών
Αναφορικά με την ηλικία του κοριτσιού, σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες η Μαρία φέρεται να είναι μεγαλύτερη από τεσσάρων ετών.

«Με εντολή εισαγγελέα θα ελεγχθεί η ηλικία του κοριτσιού, καθώς η αρχική λανθασμένη πληροφορία προέκυψε από τα πλαστά πιστοποιητικά γεννήσεως» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Εσπασαν» τα τηλέφωνα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Την ίδια ώρα τα τηλέφωνα στη γραμμή SOS του «Χαμόγελου του Παιδιού» χτυπούν ασταμάτητα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την επιθυμία τους να συνδράμουν τις έρευνες της αστυνομίας που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης, μέχρι στιγμής το τηλεφωνικό κέντρο στο «Χαμόγελο του παιδιού» έχει δεχτεί πάνω από 8.000 κλήσεις, ενώ από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η περιπέτεια της Μαρίας, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα του συλλόγου στο διαδίκτυο. Όσο για τις επισκέψεις στη σελίδα στο Facebook ξεπέρασαν μέσα σε τρεις κιόλας μέρες τις 500.000, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δώσουν συμβουλές ακόμη και στοιχεία για άλλες περιπτώσεις εξαφανίσεων.

Η ιστορία της μικρής έχει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης και στο εξωτερικό, καθώς πολλοί συσχετίζουν την υπόθεση με αυτήν της εξαφάνισης της Μαντλίν Μακ Καν και του Μπεν Νίντχαμ που είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 1991 στην Ελλάδα ενώ έκανε διακοπές με τους παππούδες του στην Κω.

Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος δεν διστάζει να πει ότι «με την υπόθεση άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και αποκαλύφθηκε το πρόβλημα πανευρωπαϊκά».

«Όλοι φοβούνταν το θέμα του ρατσισμού. Μιλάμε όμως για ένα κύκλωμα από Ρουμανία, Αλβανία. Βουλγαρία και Ελλάδα που έχει διεισδύσει σε όλη την Ευρώπη και κάνει παράνομες πράξεις. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και οι νομοθεσίες όπως αποκαλύπτεται είναι υπέρ των συμφερόντων αυτών. Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση ώστε να πείσουμε την Κομισιόν να περιχαρακωθούν οι διαδικασίες» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «πολλές υποθέσεις ανοίγουν τώρα στην Ευρώπη με αφορμή την ιστορία αυτή».

Ο πρόεδρος του συλλόγου υπενθύμισε μάλιστα ότι η πρώτη κοπέλα που εξαφανίστηκε ήταν η Άννα στο Άστρος.

Οι εικασίες για την καταγωγή του κοριτσιού είναι πολλές. Ωστόσο, «οι έρευνες προσανατολίζονται στη Βόρεια Ευρώπη αν και θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωσή τους» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παρόλα αυτά, η 40χρονη Ρομά με την οποία ζούσε μέχρι πρότινος το παιδί, υποστήριξε στους δημοσιογράφους ότι την Μαρία την παρέλαβε από την ίδια της τη μητέρα, η οποία ήταν από τη Βουλγαρία, καθώς δεν ήταν σε θέση να την μεγαλώσει.

Στραμμένα τα βλέμματα στην κατάθεση της 40χρονης Ρομά
Στην άκρη του νήματος αναμένεται να οδηγήσει η κατάθεσή της 40χρονης και του συζύγου της, καθώς και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση.

Η απολογία των δυο, αναμένεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς, τις προηγούμενες μέρες κατά την προανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με την Αστυνομία, περιέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων και προέβαλαν διάφορα σενάρια, στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στους αστυνομικούς κάτω από ποιές συνθήκες βρέθηκε στα χέρια τους το κοριτσάκι.

Σε βάρος του ζευγαριού σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ΄ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι άνθρωποι που τόσα χρόνια εμφανίζονταν ως γονείς του μικρού κοριτσιού είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν γνήσια ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάφτισης του παιδιού από τον δήμο Αθηναίων, ενώ η 40χρονη εμφανιζόταν να έχει γεννήσει τρία παιδιά σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων, σε μια ένδειξη αυτοκριτικής χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματικό» το καθεστώς που διέπει την διαδικασία δήλωσης γεννήσεων. Ερώτημα παραμένει και το αν η ίδια εικόνα διάλυσης παρατηρείται και σε άλλες υπηρεσίες άλλων δήμων της χώρας, δεδομένου ότι το ζευγάρι είχε καταφέρει να εκδώσει ΑΦΜ στο όνομα της μικρής Μαρίας.

Τροποποιείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Στο μεταξύ, διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της ταυτότητας των γονέων κάθε νεογέννητου παιδιού με εξέταση DNA θα περιέχει προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών:«Στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού. Σε όσα γεννιούνται σε νοσοκομείο θα χρειάζεται, όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του δικαίου».

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου