Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Αστακοί» τα γήπεδα από Σεπτέμβρη…

Νέα μέτρα και εκπαίδευση για πρόληψη - καταστολή βίας στα γήπεδα

Στην ανακοίνωση νέων αστυνομικών μέτρων και ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα προέβη σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, δηλώνοντας ότι πλην των ειδικών αντι-οχλαγωγικών ομάδων της Αστυνομίας, εκπαίδευσης θα τύχουν και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που θα έχουν την ευθύνη στα γήπεδα, όπως και οι υπεύθυνοι ασφάλειας των γηπέδων και των ποδοσφαιρικών σωματείων.

"Σήμερα", όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, "εξετάσαμε, επίσης, τα θέματα που αφορούν τη βία στα γήπεδα και προχωρούμε με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πέρα από την εκπαίδευση, στην οποία έχουμε υποβάλει τις αντι-οχλαγωγικές ομάδες και την ανασυγκρότησή τους κατά το τέλος Ιουλίου".

"Σε εκπαίδευση θα υποβληθούν ξανά οι αντι-οχλαγωγικές ομάδες στο τέλος του τρέχοντος μηνός", δήλωσε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως, "επίσης, σε αυτή την εκπαίδευση θα συμμετάσχουν και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που θα έχουν την ευθύνη στα γήπεδα, όπως και οι υπεύθυνοι ασφάλειας των γηπέδων και των σωματείων, δηλαδή των ομάδων ποδοσφαίρου, ούτως ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός όλων μας, με τη βοήθεια ανθρώπων οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν το αντικείμενο της εργασίας τους".

"Προχωρούμε, επίσης", είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, "με την υλοποίηση του θεσμού των επιτηρητών και ήδη έχει γίνει εκπαίδευση των αρχι-εκπαιδευτών από εκπαιδευτές που ήρθαν από την ΟΥΕΦΑ και προχωρούμε με την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας των τριακόσιων επιτηρητών από τους χίλιους διακόσιους οι οποίοι έχουν δηλώσει".

"Η εκπαίδευση και των χιλίων διακόσιων επιτηρητών", δήλωσε ο κ. Νικολάου, "θα συμπληρωθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο και η πρώτη ομάδα θα εκπαιδευθεί εντός του Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα εκπαιδευθούν όλοι".

"Έτσι", συνέχισε ο Υπουργός, "θα έχουμε επιτηρητές, αντί πολυάριθμους αστυνομικούς και χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Αστυνομία θα παύσει να συντονίζει και να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του πολίτη, όταν αυτός ευρίσκεται στο γήπεδο".

"Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου", είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, "θα συμπληρωθεί η εκπαίδευση και ο συντονισμός των υπευθύνων ασφάλειας, αλλά και η εκπαίδευση αστυνομικών, οι οποίοι επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν ένα νέο θεσμό τον οποίο θα εφαρμόσουμε για τους οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων και θα είναι θεσμός σύνδεσης της Αστυνομίας με τους οργανωμένους φιλάθλους".

"Την ίδια ώρα", πρόσθεσε, "έχουμε αποφασίσει την προώθηση δύο τροποποιήσεων της νομοθεσίας που αφορά τη βία στα γήπεδα: την παραχώρηση αρμοδιότητας και εξουσίας στον Αρχηγό Αστυνομίας να μπορεί σε δύο περιπτώσεις, όταν κάποιος συλλαμβάνεται ως ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων βίας στα γήπεδα, να τον αποκλείσει από τα γήπεδα για περίοδο δύο μηνών, ή μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία αυτός θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου".

"Καθώς επίσης", είπε ο κ. Νικολάου, "στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος θεωρείται ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων ή για παρακίνηση προσώπων στη διάπραξη αδικημάτων, που σχετίζονται ή που εμπίπτουν στο νόμο για βία στα γήπεδα".

"Σε αυτή την περίπτωση", δήλωσε ο κ. Νικολάου, "θα μπορεί ο Αρχηγός, με διάταγμά του, να αποκλείσει κάποιον από του να εισέρχεται στο γήπεδο για περίοδο μέχρι δύο μήνες".

Ερωτηθείς εάν ο Αρχηγός θα αποφασίζει μόνος του για τα διατάγματα αυτά ή εάν θα υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή και ποια δεδομένα θα λαμβάνει υπόψη, ο Υπουργός δήλωσε ότι "ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει πάρα πολλές εξουσίες, τις οποίες ασκεί και σήμερα σε σχέση με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τους πολίτες".

"Ο Αρχηγός Αστυνομίας", πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, "έχει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, όχι ενός ατόμου να απαγορεύσει αλλά μιας ομάδας ανθρώπων να τους απαγορεύσει, με βάση το νόμο, να μπουν στο γήπεδο, όταν, για παράδειγμα, προκαλούν οχληρία ή οχλαγωγία".

"Εκείνο που δεν έχει είναι η δυνατότητα να εκδώσει άμεσα διάταγμα για ένα άτομο, όταν αυτό, μάλιστα, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε θέματα βίας στα γήπεδα και δεν χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω έλεγχος για τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να την εφαρμόσει", είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως "στο εξωτερικό αυτού του είδους τις αρμοδιότητες δεν είναι ο Αρχηγός Αστυνομίας που τις έχει αλλά ο υπεύθυνος ασφάλειας του γηπέδου μιας ομάδας".

"Έχουν δοκιμασθεί μάλιστα σε Δικαστήρια όπως της Αγγλίας και έχουν βρεθεί ότι είναι καθ` όλα νόμιμα, όπως το να μην επιτρέπεις κάποιου να μπει στο σπίτι σου", δήλωσε ο κ. Νικολάου.

"Το δεύτερο μέτρο, το οποίο προωθείται για σκοπούς τροποποίησης της νομοθεσίας", είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, "είναι η άμεση προώθηση υποθέσεων για εκδίκαση ενώπιον των Δικαστηρίων".

"Θα προτείνουμε τροποποίηση της νομοθεσίας", είπε ο κ. Νικολάου, "ούτως ώστε εντός ολίγων ημερών, δύο - τεσσάρων ημερών, να καταχωρείται μία υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου και να αρχίζει η εκδίκασή της".

"Πρόθεσή μας και στις δύο περιπτώσεις", δήλωσε ο κ. Νικολάου, "είναι όπως οι παραβάτες του νόμου για τη βία στα γήπεδα νοιώσουν την αμεσότητα της ποινής ή των μέτρων, που θα μπορούν να τους επιβληθούν επειδή παραβιάζουν ή προκαλούν, με τις ενέργειές τους, τα επεισόδια βίας στα γήπεδα".

"Ήδη σήμερα", είπε ο κ. Νικολάου, "κατατέθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Αστυνομίας, το οποίο αρχίζει από τις 2 Σεπτεμβρίου και θα καλύψει όλη την ακαδημαϊκή περίοδο, όπου, αξιοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικά, όπως η τηλεδιάσκεψη, θα παραχωρείται η εκπαίδευση από τα γραφεία της Αστυνομικής Ακαδημίας και θα την παρακολουθεί ο αστυνομικός στην Πάφο ή στην Αστυνομική Διεύθυνση της Αμμοχώστου, χωρίς να χρειάζεται όλη αυτή η μετακίνηση και χωρίς να εμποδίζεται το έργο της Αστυνομίας και να μπορούν, με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότεροι αστυνομικοί να συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης που έχουμε καταρτίσει".

Πηγή: http://www.24news.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου