Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων

Ελεγχος σε φορτηγό στο ύψος των παλιών διοδίων των Τεμπών αποκάλυψε 544.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Σε άλλη υπόθεση βρέθηκαν 1.860.000 πακέτα στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, μέσα σε τρία κοντέινερ από Σιγκαπούρη με προορισμό τα Σκόπια.

Συνολικά 2,4 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν από ΣΔΟΕ και Αστυνομία σε δύο διαφορετικές υποθέσεις λαθρεμπορίας που αποκαλύφθηκαν, η πρώτη στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά και η δεύτερη έπειτα από τυχαίο έλεγχο σε νταλίκα, στα παλαιά διόδια των Τεμπών.
Ελεγχος σε φορτηγό στο ύψος των παλιών διοδίων των Τεμπών αποκάλυψε 544.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Σε άλλη υπόθεση βρέθηκαν 1.860.000 πακέτα στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, μέσα σε τρία κοντέινερ από Σιγκαπούρη με προορισμό τα Σκόπια.

Στην πρώτη υπόθεση, άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με υπαλλήλους του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά πραγματοποίησαν έλεγχο σε τρία κοντέινερ προερχόμενα από Σιγκαπούρη. Τελικός προορισμός του φορτίου ήταν τα Σκόπια, καθώς τα κοντέινερ θα διέρχονταν transit από την Ελλάδα. Θα μεταφέρονταν αρχικά με πλοίο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οδικώς στα Σκόπια. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1.860.000 πακέτα τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί αντιστοιχούν σε 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τσιγάρα είχαν παρασκευαστεί σε εργοστάσιο που λειτουργεί στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας. Στάλθηκαν αρχικά στη Σιγκαπούρη και από εκεί διαμέσου της Ελλάδας στα Σκόπια, με σκοπό να καταλήξουν τελικά στη Δυτική Ευρώπη όπου πωλούνται σε ψηλότερες τιμές.
Αντίστοιχα, η έρευνα για την υπόθεση της Λάρισας ξεκίνησε έπειτα από τυχαίο τροχονομικό έλεγχο σε νταλίκα, στο ύψος των παλιών διοδίων των Τεμπών. Αστυνομικοί της Τροχαίας

Αυτοκινητοδρόμων διαπίστωσαν ότι το φορτηγό μετέφερε παράνομα 544.500 πακέτα, προερχόμενα από τη Βοσνία και την Αίγυπτο. Για την υπόθεση, συνελήφθησαν δύο Ελληνες, ο 32χρονος οδηγός της νταλίκας και ένας 48χρονος συνεργός του. Κανείς εκ των δύο πάντως δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος παρέλαβε την νταλίκα με τα τσιγάρα από την Ελευσίνα, με σκοπό να τα μεταφέρει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα λαθρεμπόρων έχει διακινήσει στο παρελθόν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων από το Κόσοβο και την Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Εχουν ταυτοποιηθεί 4 ακόμα μέλη της σπείρας, τα οποία και αναζητούνται από τις διωκτικές αρχές. Πρόκειται για Ελληνες υπηκόους. Σύμφωνα με κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας που μετέβη στη Λάρισα, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ανέρχονται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην νταλίκα βρέθηκε μικρό χρηματικό ποσό, 3 κινητά τηλέφωνα, μία πινακίδα κυκλοφορίας, μπλοκ τιμολογίων και ένα διάτρητο δελτίο αποστολής εμπορευμάτων. Στην έρευνα για την υπόθεση συμμετέχουν τα τμήματα Ασφαλείας Λάρισας και Λιβαδειάς.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου