Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ομπάμα υπέρ πολιτικών ανάπτυξης

Με περισσότερα από όσα προσδοκούσε και ο πλέον αισιόδοξος φαίνεται ότι αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η λιτότητα, εν γένει, δεν μπορεί να είναι η μόνη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά απαιτείται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να συνεχισθούν. Παράλληλα, όμως, μίλησε σαφώς για την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα θα επιτύχει την υπέρβαση της κρίσης και αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και τη συνδρομή της, ως μέλους του ΝΑΤΟ, στις προσπάθειες της Συμμαχίας. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκρυβαν, μετά το πέρας της ωριαίας συνάντησης των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, την ικανοποίησή τους για το κλίμα που επικράτησε και όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου, κυρίως δε για τις προοπτικές που αυτά ανοίγουν.

Η συζήτηση, όπως επιβεβαίωναν πηγές και του Λευκού Οίκου, περιεστράφη στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται ακόμη, αλλά είναι φυσιολογικό να επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ», επεσήμανε ο κ. Ομπάμα, σημειώνοντας ότι χώρες που επιτυγχάνουν ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας αποδεσμεύονται πολύ πιο εύκολα από το βάρος του χρέους.

Η σαφής θέση της Ουάσιγκτον για το μείγμα οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και η κριτική της στην εμμονή του Βερολίνου υπέρ της αυστηρότατης δημοσιονομικής πολιτικής αναμένεται να βαρύνει ιδιαίτερα όταν ανοίξει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς φέρεται, από την πλευρά του, να διαβεβαίωσε πως θα γίνει ό,τι απαιτείται, προκειμένου η Αθήνα να επιτύχει το προαπαιτούμενο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανέδειξε, δε, ότι αυτό επιτυγχάνεται με αιματηρές θυσίες, μετά έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης κι ενώ η παγκόσμια αγορά παρουσιάζει κόπωση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να σημείωσε ότι πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί μία νέα διελκυστίνδα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος, που μόνον ανασφάλεια θα προκαλούσε στους επενδυτές και τις αγορές.

Σε βάθος ανάλυση υπήρξε και για τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς ο Λευκός Οίκος παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή. Παρά το γεγονός ο κ. Ομπάμα απέφυγε κάθε αναφορά στη δήλωσή του, το θέμα ανέδειξε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο Ελληνας πρωθυπουργός, θέτοντας ευθέως στην ατζέντα τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ως χωρών παραγωγής που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κατά πληροφορίες, εντός της σύσκεψης υπήρξε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα αφενός και η Κύπρος και το Ισραήλ αφετέρου μπορούν να εισφέρουν ισομερώς συνολικά περί τα 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα επαρκής να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης επί 30 έτη. Συναρτώμενη με τα ενεργειακά είναι η συζήτηση που άνοιξε, τόσο με τον πρόεδρο Ομπάμα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ, ζήτημα που ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών κανόνων.

Η τρίτη επιδίωξη της Αθήνας, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ήταν να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. «Οπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς, πρόκειται για μία γειτονιά με προκλήσεις», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ως εταίρος σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τα Βαλκάνια».

«Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Αθήνας»
Τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία δέχεται ισχυρούς κραδασμούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, το οποίο είναι εμφανές ότι εισέρχεται σε νέα φάση έντονης κινητικότητας, η τρομοκρατία, η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η λαθρομετανάστευση, αλλά και οι προοπτικές εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «αλλά και σε μια σειρά άλλα θέματα», ενώ επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ελλάδα «φιλοξενεί στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ». Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό: Σημείωσε πως «ενθαρρυνόμεθα από τα μηνύματα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο», σηματοδοτώντας τη βούληση της Ουάσιγκτον να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Μάλιστα, τόσο ο κ. Ομπάμα, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισαν «παράθυρο ευκαιρίας» την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Αντιθέτως, στη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Ομπάμα δεν συζητήθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μάλιστα και από τις συνομιλίες με τον κ. Κέρι, η ελληνική αντιπροσωπεία αποκόμισε την εντύπωση πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να πιέσει για λύση όσο η κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση και να έχει προβλήματα και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας, εάν συμφωνηθεί, να φιλοξενήσει η Ελλάδα μια ισραηλινοπαλαιστινιακή συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που απασχολεί ιδιαίτερα έντονα την Αθήνα, χωρίς όμως να διαφανεί πρόθεση ουσιαστικής παρέμβασης από την αμερικανική πλευρά. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το 2014, τονίζοντας πως η Αθήνα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κέρι επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι σταθερή και έχει τη βούληση να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τζέιν Ψάκι χαρακτήρισε τη συνάντηση Σαμαρά - Κέρι «παραγωγική» και πρόσθεσε πως «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Η κ. Ψάκι πρόσθεσε πως ο κ. Κέρι «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία να έχει η Ουάσιγκτον έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Τέλος, σύμφωνα με την κ. Ψάκι, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτήσεις για το πολιτικό κλίμα
Με πλήθος ερωτήσεων τόσο για την οικονομική πορεία της χώρας όσο, κυρίως, για το πολιτικό κλίμα και τις προοπτικές της δικομματικής, πλέον, κυβέρνησης ανέμεναν, το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, τον Ελληνα πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των 20 επενδυτικών ομίλων που συμμετείχαν στην κλειστή συνάντηση που οργάνωσε η ελληνική πλευρά. Η ειδοποιός διαφορά της προχθεσινής συνάντησης σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες πρωτοβουλίες, αλλά και έναντι των κατ’ ιδίαν επαφών που είχε ο κ. Σαμαράς με αρκετούς εκ των επενδυτών στο Μαξίμου, ήταν ότι ενώ η συζήτηση περί του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει εγκαταλειφθεί, το ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ισχυρό. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην εικόνα της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, έδωσε απαντήσεις για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ενώ διαβεβαίωσε για τη βούλησή του να επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και να εξαντλήσει την τετραετία. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, σε ερώτημα που ετέθη για τον χρόνο των εκλογών, τις τοποθέτησε μετά την παρέλευση διετίας.

Οι 20 επικεφαλής των Hedge funds που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 850 δισ. ευρώ δεν είναι «άγνωστοι» για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε βέβαια η Ελλάδα αποτελεί άγνωστο έδαφος γι’ αυτούς. Αρκετοί εξ αυτών, όχι μόνον οι ομογενείς επιχειρηματίες με τους οποίους ο κ. Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι, έχουν ήδη λάβει θέσεις στην ελληνική αγορά, ή έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν σε αυτή. Με αυτά άλλωστε τα κριτήρια απευθύνθηκαν και οι προσκλήσεις, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη πως παρά τη θερινή περίοδο εισέπραξε ελάχιστες αρνήσεις. Υπό την έννοια αυτή, όπως σημείωναν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η χθεσινή συνάντηση δεν ήταν γνωριμίας, αλλά ένας ακόμη ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του (Ν. Μηταράκης, Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Δημ. Πτωχός και Στ. Ησαΐας από το Invest in Greece) βρέθηκαν στελέχη όπως οι John Weber διευθύνων της Anchorage Capital, Miguel Fidalgo της Baupost, Greg Geiling Senior Managing Director της Blackstone Group, John Calamos της ομώνυμης επενδυτικής, Michael Stewart από το Carlyle Group, Andrew Liveris πρόεδρος της Dow Chemicals, Marc Mezvinsky της Eaglevale Partners, Rick Gerson της Falcon Edge, Dean Dakolias της Fortress Investment, James Chanos ιδρυτής της Kynikos Associates, Harry Wilson από το Maeva Group, Michael Weinstock της Monarch Capital, Glenn August ιδρυτής της Oakhill Advisors, ο John Paulson ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας που είχε σορτάρει στην ελληνική χρεοκοπία, Richard Perry της Perry Capital, John Bolton από το Rhone Group, John Rigas της Sciens Capital, Pericles Mazarakis διευθύνων της Thomas Lee Partners, Wilbur Ross πρόεδρος της ομώνυμης επενδυτικής, ένας επιχειρηματίας γνωστός για τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων ομίλων, ενώ πρόσφατα είχε πάρει μεγάλη θέση την Bank of Ireland, και ο Bill Vrattos από τη York Capital.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου