Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Συσκευή «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν μια συσκευή που μπορεί να «μυριστεί» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Πρόκειται για έναν αισθητήρα που ανιχνεύει τα αέρια χημικά στοιχεία που αναδύονται όταν είναι παρόντα στα δείγματα ούρων καρκινικά κύτταρα.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το τεστ έχει ακριβή αποτελέσματα περισσότερες από εννέα στις δέκα φορές. Βέβαια οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται ακόμη χρόνο για να τελειοποιήσουν το τεστ και να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να γίνει εμπορικά διαθέσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν τρόπους εντοπισμού του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν δηλαδή μπορεί να είναι θεραπεύσιμος. Μάλιστα, αρκετοί ερευνητές έχουν εστιάσει στην οσμή των ούρων, αφού παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευθούν να αναγνωρίζουν «το άρωμα του καρκίνου».

Ο Δρ Κρις Προμπερτ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ο καθηγητής Νόρμαν Ρατκλιφ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας υποστηρίζουν ότι η συσκευή που ανέπτυξαν μπορεί να αποκωδικοποιήσει την οσμή του καρκίνου.

Η δοκιμή της συσκευής έγινε σε 98 δείγματα ούρων (24 από άνδρες με διαγνωσμένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 74 από άνδρες με προβλήματα της ουροδόχου κύστης, αλλά όχι καρκίνο).

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και τους δίνουν το έναυσμα να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο εύρος, ώστε μελλοντικά η συσκευή να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Πηγή: http://health.in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου