Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Καυτά ενοίκια στους πεζόδρομους Λήδρας - Ονασαγόρου

Στους πεζόδρομους Λήδρας-Ονασαγόρου ανεβαίνει επικίνδυνα το… θερμόμετρο όσον αφορά τα ενοίκια καταστημάτων και εκφράζονται φόβοι ότι είναι δυνατόν να επαναληφθεί το φαινόμενο της λεωφόρου Μακαρίου, όπου πολλά καταστήματα έβαλαν λουκέτο κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είχαν εκτοξευτεί μέχρι και τις €10.000.

Στους πεζόδρομους τα ενοίκια περιορισμένου εμβαδού καταστημάτων άγγιξαν σε μερικές περιπτώσεις τις €5.000 μηνιαίως, ενώ ιδιοκτήτες ζητούν για «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο μεταξύ, καφενεία καφετερίες και κέντρα αναψυχής φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς πολεοδομική άδεια. Η συγκεκριμένη παρανομία οδηγεί τον δήμο στη λήψη μέτρων όπως η έκδοση διαταγμάτων με τα οποία απαγορεύεται η λειτουργία των μη αδειούχων υποστατικών.

Από την άλλη, οι ενοικιαστές, οι οποίοι νοικιάζουν τα υποστατικά για μερικές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, υποχρεώνονται -όπως υποστηρίζουν- να τα λειτουργήσουν επειδή υφίστανται ζημίες, αφού ενώ τα ενοίκια τρέχουν, δεν έχουν έσοδα. Στους πεζόδρομους, επιχειρηματίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να λειτουργήσουν κέντρα αναψυχής το συντομότερο δυνατόν, είτε για να εδραιώσουν -όπως θεωρούν- την παρουσία τους είτε για να προλάβουν να λειτουργήσουν από τώρα μέχρι και τον Οκτώβρη, δεδομένου ότι οι εσωτερικοί τους χώροι είναι περιορισμένοι.

Όπως είναι γνωστόν, πολλοί ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, εστιατορίων, καφενείων κ.λπ. καταλαμβάνουν και τους πεζόδρομους και υπάρχουν περιπτώσεις που η διακίνηση των πεζών γίνεται μετά δυσκολίας. Ένας άλλος παράγοντας που συντείνει στην επιθυμία των νέων καταστηματαρχών να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους το συντομότερο δυνατόν εκτιμάται ότι είναι και το κίνητρο το οποίο παρέχει ο δήμος για μη εξαγορά των χώρων στάθμευσης που εκτός των τειχών κυμαίνεται στις €5.000 για κάθε χώρο και στις €2.500 στην εντός των τειχών πόλη.
Με πρωτοβουλία του δήμου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους νέους αιτητές και τους επεστήθη η προσοχή στη νομοθεσία, ενώ παράλληλα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν. Η πολεοδομική άδεια είναι απαραίτητη, επειδή αλλάζει η χρήση των υποστατικών από καταστήματα σε κέντρα αναψυχής, εστιατόρια κ.λπ.

Ανάμεσα στις καφετερίες που λειτουργούν χωρίς πολεοδομική άδεια περιλαμβάνεται και μία που εντάσσεται σε αλυσίδα καφετεριών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο.

Source: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου