Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Λήγει η άδεια τους, αλλά δεν λένε να φύγουν – Παράνομες στην Κύπρο χιλιάδες οικιακές βοηθοί

Έρχονται στην Κύπρο, αφού βρουν μόνιμο εργοδότη, ώστε να μπορέσουν να εκδώσουν άδεια παραμονής. Όταν όμως φτάσουν στο νησί, λίγο καιρό μετά εγκαταλείπουν το σπίτι του εργοδότη τους και κάνοντας διάφορες δουλειές, βγάζουν πολλαπλάσια λεφτά. Ακόμη και με τη λήξη της άδειας παραμονής τους, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν όμως, από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανεξέλεγκτη έχει καταντήσει η κατάσταση με τις γυναίκες από τρίτες χώρες, κυρίως από τις Φιλιππίνες, που εγκαταλείπουν τα σπίτια των εργοδοτών τους, οι οποίοι καταβάλλουν έξοδα 2000 ευρώ, αλλά και εγγύηση για να τις φέρουν στην Κύπρο και εργάζονται παράνομα σε διαφορετικές δουλειές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εργασίας, στην Κύπρο κατέχουν έγκυρη άδεια παραμονής 35.300 περίπου, οικιακές εργαζόμενες, από τις οποίες, μόνο οι 23.366 καταβάλλουν εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Οι υπόλοιπες 12.000 έχουν εγκαταλείψει τους εργοδότες τους και απασχολούνται σε διάφορα σπίτια, χωρίς να γνωρίζει κανείς τον τόπο διαμονής τους, γεγονός που κοστίζει στο κράτος αρκετά χρήματα, καθώς οι οικιακές βοηθοί μένουν ανασφάλιστες.

Εάν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των γυναικών, η άδεια παραμονής των οποίων έχει λήξει και παραμένουν εδώ παράνομα, ενώ θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει την Κύπρο, τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 20 χιλιάδες περίπου.

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, επιχειρεί σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, να ακυρώσει τις άδειες όσων εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους.

Στα πλαίσια αυτά, η Αστυνομία καλείται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για εντοπισμό των παράνομων αλλοδαπών γυναικών.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου