Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πόλη»

Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πόλη»: εργαλείο πολιτικής για καλύτερη ποιότητα ζωής

Η δράση αυτή είναι μία «ευρωπαϊκή» ιδέα και καινοτομία. Ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, με την ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων χώρων Πρασίνου, εκτιμώντας ότι οι χώροι αυτοί έχουν θετικές επιδράσεις στο ευ ζην των κατοίκων και των τουριστών (σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτιστικό επίπεδο). Ουσιαστικά, το GREEN CITY. Είναι η «απάντηση» στις προσκλήσεις της εποχής μας για «αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων».

Ιστορικό:

-2002: το PPH (Plant Publicity Holland) ιδρύει στα πλαίσια της FLORIADE 2002 (Haarlem), το δίκτυο GREEN CITY για την Ευρώπη.
-2002 έως 2008: ιδρύονται, ανά κράτος, οργανισμοί και «τρέχουν» προγράμματα σε Ολλανδία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.
-2009: Με ευθύνη του ELCA δημιουργείται μνημόνιο συνεργασίας των παραπάνω οργανισμών για ανταλλαγή εμπειριών και δημιουργία δράσεων.
-2012: ένταξη της Ουγγαρίας και του Συνδέσμου Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων Τοπίου (EFLA) στο μνημόνιο συνεργασίας.
-20..; : πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα; Η Κύπρος;

Από την εμπειρία μας στη FLORIADE 2012 (Venlo) και την πρώτη επίσημη ελληνική παρουσία με τη «Συνέργεια» (www.hellenicgardenteam) , έχουμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή μίας χώρας σε ένα τέτοιο δίκτυο δράσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τη συμμετοχή στο διάλογο και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν στη «Βιομηχανία Πρασίνου» (παραγωγή φυτών, εξαγωγές, δημιουργία δημόσιων χώρων Πρασίνου, προγράμματα για ανάπτυξη Βοτανικών Κήπων, εκπαιδευτικών δράσεων κλπ) όσο και για την προβολή της χώρας μέσω του Πρασίνου σε εκθέσεις και δράσεις που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον (πολιτισμός, τουρισμός, εμπόριο αγροτικών προϊόντων κλπ).

Θεωρούμε λοιπόν εξαιρετικά σημαντική τη δουλειά που μπορεί να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω όλων των δυνάμεων. Αυτό σε πανκύπριο επίπεδο θα είναι πιο βατό, αφού η χώρα είναι μικρή και ως νησιωτική, έχει τη δυνατότητα να πάρει προγράμματα σχετικά.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου