Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η αλήθεια για τα βελτιωτικά των τροφίμων

Από τη στιγμή που οι ετικέτες τροφίμων συχνά αναγράφουν «χωρίς συντηρητικά» είναι λογικό να συμπεραίνεις ότι αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση. 

Βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται, όπως πάντα, κάπου στη μέση, εφόσον κάποια συντηρητικά πραγματικά μπορεί να αυξήσουν τη διατροφική αξία. Φάε αυτά τα πέντε άφοβα.

Προπιονικό ασβέστιο

Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το τυρί, τα δημητριακά. Αυτό το συντηρητικό ενισχύει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και κατ’ επέκταση στη σκελετική υγεία σου.

Ασκορβικό Οξύ

Είναι απλώς η βιταμίνη C, που λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της διατηρεί το χρώμα και τη γεύση των τροφίμων. Η έξτρα δόση βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση κι άλλων συστατικών.

Α-τοκοφερόλη

Σίγουρα το έχεις δει κάπου: είναι μία μορφή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που προστατεύει τα τρόφιμα που περιέχουν έλαια από το τάγγισμα, όπως η μαργαρίνη soft.

Ανθρακικό Μαγνήσιο

Διατηρεί σε μορφή σκόνης τρόφιμα όπως καρυκεύματα και μυρωδικά κι ενισχύει το περιεχόμενό τους σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην τόνωση της άμυνας του οργανισμού.

Β-καροτένιο

Αυτό το αντιοξειδωτικό δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα στα καρότα, στα βερίκοκα και τις γλυκοπατάτες και πολλές φορές προστίθεται σαν φυσική χρωστική στα τρόφιμα.

Πηγή: http://cyprusnews.eu

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου