H επιστημονική του ονομασία είναι Pandanus tectorius, ενώ είναι περισσότερο γνωστό με το όνομα hala. Ιθαγενές φυτό της Μαλαισίας, παράγει μεγάλα φρούτα τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις εδώ και αιώνες ανάμεσα στους ντοπιους.
Πέρα από το γεγονός ότι τρώγεται σε σαλάτες ωμό, στο φαγητό σε διάφορα ντόπια πιάτα, χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή των σπιτιών αλλά και των ρούχων των Μαλαισιανών.
Το φυτό φτάνει μέχρι και 14 μέτρα σε ύψος, ενώ οι βλαστοί του είναι ιδιαίτερα ισχυροί και χρησιμεύεουν σε διάφορες κατασκευές.
Ομοίως οι ίνες που περιέχει σε κλαδιά και μίσχους χρησιμοποιούνται ως υφαντικό υλικό για τη δημιουργία ενδυμάτων. Η γεύση του είναι στιφή αν και αποτελεί ένα λαχταριστό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους στη χώρα. Στην ωρίμανσή του έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, δηλωτικό της συγκομιδής.
Ομοίως οι ίνες που περιέχει σε κλαδιά και μίσχους χρησιμοποιούνται ως υφαντικό υλικό για τη δημιουργία ενδυμάτων. Η γεύση του είναι στιφή αν και αποτελεί ένα λαχταριστό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους στη χώρα. Στην ωρίμανσή του έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, δηλωτικό της συγκομιδής.
Η εμφάνισή του εντυπωσιάζει τόσο με το μέγεθος όσο και με την ομορφιά, αφού όταν κοπεί μοιάζει με ανθισμένο λουλούδι. Η καλλιέγειά του είναι περιορισμένη και τα τελευταία χρόνια περιορίζεται ακόμα περισσότερο.
Πηγή: http://perierga.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου